Pàgines

dijous, 23 de febrer del 2017

FESTIVAL DE TRUITES-DIJOUS GRAS

Diu la tradició que el dijous gras o llarder és el primer dia de Carnestoltes o Carnaval. Antígament hi havia tres dijous previs al Carnestoltes, coneguts com els tres dijous gourmands. Els dos primers anomenats respectivament compares i comares es caracteritzaven perquè els padrins i les padrines convidaven  a fer uns bons tiberis als fillols. 
Jo sempre dic: Que no es perdin les tradicions!

El dijous gras anuncia també que queda una setmana pel dimecres de Cendra, dia que s'enterra la sardina i comencen els dies d'abstinència de la Quaresma, o el que és el mateix, que manquen 40 dies perquè sigui Setmana Santa. És per això que és una festa per a fer excessos, abans que arribi la vella Quaresma, bacallà en mà.

És típic prendre per esmorzar o berenar entrepans de botifarra d'ou, menjar coca de llardons, però és també el dia de la truita i quan jo era petita tal dia com avui els més afortunats portaven a l'escola un entrepà de truita, si era de patata i ceba o de botifarra d'ou, encara millor.

Sembla que aquest costum arrenca del fet que es feien unes truites amb farina i grassa o sagí de porc i que la gent anava al camp a menjar-se-la. S'ha substituit la farina i el greix pels ous, però diuen que aquestes truites que encara avui s'anomenen truites de pobre eren i són tant saboroses... les haurem de tastar!

La botifarra d'ou, que no ha de ser de color groc, és una varietat de la botifarra blanca o del perol que se li han afegeit ous, fins a 8 per cada quilo de carn.

Aquí us deixo unes quantes receptes de truita, que les farem com de costum quallant els ous amb el farciment a dintre, ara per una banda, ara la girem com mana la tradició amb la tapadora, i ara per l'altre. 
Ah! i no feu experiment que algun cop per voler-la girar a l'aire, n'he fet una bona empastifada.




Truita de coliflor, botifarra d'ou i gambes

Ingredients:
  • 3 o 5 ous
  • Coliflor
  • Botifarra d'ou
  • Gambes
  • Sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. Bulliu la coliflor en ramellets, però que no quedi escaldufada, al dente, una mica cruixent. Feu-li un tall vertical als tronxos i així queda tot bullit en la mateixa intensitat. Escorreu i reserveu.
  2. Feu un cop de foc a les gambes, cap i tot, i les peleu. Reserveu.
  3. Talleu la botifarra a rodanxes.
  4. Fregiu tots els ingredients junts durant un parell de minuts i procediu a fer la truita com de costum.


Truita de verduretes

Ingredients:
  • 3 o 5 ous
  • Una ceba tallada a mitges llunes
  • Un pebrot vermell Ramiro
  • Un pebrot vermell italià
  • Un carbassó
  • Sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. Confiteu la ceba en oli d'oliva amb una mica de sal.
  2. Mentre talleu els pebrots a rodanxes i fregiu-los en una paella amb una mica d'oli.
  3. Talleu el carbassó a quadrats i fregiu-lo.
  4. A la paella on teniu la ceba afegiu els pebrots i el carbassó, tasteu de sal i feu la truita com de costum.

Truita de pebrots i ceba

Ingredients:
  • 3 o 5 ous
  • Dos cebes de Figueres
  • Un pebrot vermell
  • Un pebrot verd
  • Un pebrot groc
  • Sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. Talleu la ceba molt fina i fregiu-la en oli d'oliva.
  2. A mig coure afegiu els tres pebrots tallats a bocins petits.
  3. Quan estigui tot ben cuit, bateu els ous i feu la truita com de costum.


Truita de carbassó

Ingredients:
  • 3 o 5 ous 
  • Un o dos carbassons
  • Sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. Talleu el carbassó verticalment en quatre i després en horitzontal.
  2. fregiu-lo bé, si queda cru, amarga.
  3. Feu la truita com de costum.



Truita de patata i ceba

Ingredients:
  • 3 o 5 ous
  • Una  o dos cebes grosses
  • 3 o 5 patates del bufet
  • Sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. Talleu la ceba i confiteu-la.
  2. Peleu i talleu les patates molt finetes i mig fregiu-les en una paella amb força oli d'oliva.
  3. Afegiu-les a la ceba i acabeu de coure-les a foc mig tirant a baix.
  4. Bateu els ous i afegiu la ceba i la patata.
  5. En una paella amb oli calent però que no fumegi afegiu la barreixeta i feu la truita girant-la amb la tapadora de la paella, com mana la tradició.



1 comentari: