Rellegint el magnífic llibre de l'Abraham Simon-Ferrer "Cassoles de Girona" editat per Viena, m'han vingut ganes de menjar fideus. Amb poquíssimes variacions els preparem amb brou de galera i safrà.
Fideus a la cassola
Ingredients pel brou de galera:
- 1 quilo de galeres
- 1 ceba
- 3 nyores
- 1/2 porro
- 3 alls
- 1 fulla de llorer
- Un raig de brandi
- 1 cullerada de tomàquet concentrat
- Oli d'oliva verge extra
- 3 litres d'aigua mineral
Preparació del brou de galera:
- Talleu petita la ceba i el mig porro i ho fregiu amb un bon raig d'oli d'oliva, a mig fer afegiu les nyores sense les llavors i els alls fets làmines.
- Afegiu les galeres ben netes i sofregiu-les fins que agafin color
- Flamegeu amb el brandi
- Poseu una fulla de llorer i el tomàquet concentrat
- Mulleu amb aigua freda i porteu a ebullició durant 20 minuts, descumeu bé, coleu i reserveu.
Ingredients pels fideus:
- 4 o 5 salsitxes
- 1 sípia
- 2 cebes
- 1 all
- 2 tomàquets
- 320 grs de fideus del número 4
- Uns quants musclos
- Unes quantes gambes
- Un litre i mig de brou de galera (aprox)
- Oli d'oliva verge extra, sal i uns brins de safrà
Preparació dels fideus:
- Fregiu les salsitxes tallades en dos en oli d'oliva, en una cassola de fang. Reserveu.
- En el mateix oli, fregiu la sípia ben neta tallada a daus i també la reserveu.
- Talleu les cebes molt petites i les sofregiu amb foc alegre, en la cassola de fang amb l'oli que heu fregit les salsitxes i la sípia. Baixeu el foc. Si cal podeu afegir unes gotes d'aigua.
- Piqueu l'all i afegiu-lo a la ceba.
- Ratlleu els tomàquets i afegiu-los al sofregit. Espereu que perdin tota l'aigua. Ha de quedar com una confitura.
- Torneu les salsitxes i la sípia al sofregit, incorporeu els fideus i el brou de galera ben calent. Ha de coure uns 10-12 minuts.
- En una mica del brou, afegiu uns brins de safrà i incorporeu-ho de nou als fideus.
- Tasteu de sal i apagueu el foc.