Quan s'acostava Nadal, tot era una festa. Aquella família de "triperos" es podia passar 2 dies gairebé sense ni aixecar-se de la taula.
Alguns anys recordo que els avis i el tiet Quimet, el Tete com l'anomenavem la meva germaneta i jo, s'havien traslladat a casa a passar tots els Nadals, tot i que viviem a 10 minuts a peu els uns dels altres.
Com era d'esperar el dia de Nadal no faltava ni la sopa de galets amb pasta mooooolt grossa i molt cuita, cosa que la deixava tova com una mala cosa ( a mi m'encantava així i encara m'agrada ara), la carn d'olla, el rostit de pollastre amb prunes i pinyons, els torrons.....
Però i per Sant Esteva!! ui encara era molt millor.
De la immensa safata de carn d'olla que sortia a taula el dia de Nadal i no penseu que quedava gaire i del poc pollastre que també quedava, la meva pobre iaia, que per a ella Nadal volia dir hores a la cuina, en feia uns canelons que despertaven les pedres. I no satisfeta i per por que ens quedesim amb gana també feia aquest plat que avui preparem.
Calamars farcits
Ingredients:
- 8 calamars
- 1 ceba de Figueres
- 2 botifarres
- 3 ous (2 per fer ous durs)
- 4 anxoves
- farina de galeta
- farina blanca
- brou
- 8 tomàquets
- xocolata a la pedra (una presa)
- Netejo els calamars i els hi dono la volta. Separo les potes i les ales.
- Faig un sofregit amb la ceba, li afeigeixo les potetes i les ales tallades petites i res que fregeixin 2 minuts com a màxim.
- Ho poso en un bol juntament amb les butifarres crues, les anxoves tallades petites i 2 ous durs esmicolats. Ho remeno hi poso el 3er ou batut i una mica de farina de galeta, barreixo bé i ja està fet el farciment.
- Ratllo els tomàquets i els vaig fregint a foc molt baix.
- Farceixo els calamars amb una cullera,els tanco amb un escuradents, els enfarino i fregeixo en oli d'oliva, molt poca estona, perquè quedin sellats.
- Els poso amb el tomàquet, hi tiro el brou que just els cobreixi i deixo bullir uns 20 minuts aprox.
- Hi poso la xocolata a la pedra i que cogui uns 5 minuts més.
RECETA EN CASTELLANO
Ingredientes:
- 8 calamares
- 1 cebolla tipo Figueras
- 2 butifarras crudas
- 3 huevos, 2 duros
- 4 anxoas
- harina
- pan rallado
- caldo
- 8 tomates
- chocolate a la piedra
Preparación:
- Limpio los calamares y les doy la vuelta. reservo las alas y las patas.
- Sofrío la cebolla, le añado las patas y las alas cortadas muy pequeñas, que frían un par de minutos.
- Lo pongo en un bol, junto a las butifarras, las anchoas cortadas a trozos, los 2 huevos duros también cortados, lo mezclo todo y le añado un huevo batido y un poco de pan rallado. Ésto es el relleno.
- Rallo los tomates y los frío con un poco de aceite de oliva.
- Mientras voy rellenando los calamares con una cuchara pequeña, los cierro con un palillo, los enharino un poquito y los frío para que queden sellados.
- Los añado al sofrito de tomate, los cubro escasamente de caldo y que cuezan 20 minutos.
- Le añado el chocolate y 5 minutos más.
Si reposa...está más bueno.
Quin somriure mès preciós el de la Júlia! Que guapa!
ResponEliminaAquests calamars están d'impressio! m'agraden força!!!! tot i que no sóc molt de peix jo..però aquest plat es tradició, i es historia. Fantástic!
Sí Mon, era molt guapa.
EliminaAquests calamars sempre seran el plat que cuino en dies molt especials i per gent molt important per a mi. Ja te'ls he fet?
Montse
Buenisimos
ResponEliminaTu abuela cocinaba
Súper bien y
Tenia mucha paciencia
Lo as explicado muy
Bien
Muchas gracias