Pàgines

diumenge, 17 d’abril del 2016

L'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA-UNA DE GREGA-#125


Primer teniem l'ullastre, després grecs o fenicis van portar l'olivera pel consum humà, en torn el 600 ane. Aquests últim van fins i tot arribar a intercanviar-lo per plata. Són els romans però, els que en van generalitzar el seu conreu, cap el segle II ane ja s'observa una certa producció industrial.
L'oli va apareixer fa uns 5000 anys a l'antiga Pèrsia, d'allà es va estendre per tota la Mediterrànea i amb el blat i el raim es va convertir en la triada sagrada.
Segons Blazquez, Plini el Vell cita a les fonts que Hispània Itàlia i Africa no tenien aquest arbre quan regnava Tarquinio Prisco (616 ane-578 ane) i que posteriorment va arribara també a les Galies en temps d'August (63 ane-14)
Es possible que amb anterioritat hagués arribat en petites quantitats al sud de la Península, doncs s'han trobat recipients micènics per aquest menester.
Sembla que primer es va utilitzar per a enllumenar-se, o per a fer libacions i més tard el van fer servir a la cuina.

En obrir les olives per tal que l'oli pugui sortir, xafar la pasta obtinguda i decantar-la per a separar-ne les oliasses, estem fent oli. 

Avui dia, l’oli és un producte reconegut a nivell mundial, produït a moltes latituds del món, com EEUU, Argentina Sudàfrica, Austràlia... Espanya és el principal productor del món seguit d’Itàlia i Grècia. L’oli d’oliva verge extra, el de la màxima qualitat, aporta nutrients i vitamines essencials per al perfecte funcionament del nostre organisme. A més, aporta un toc diferencial als nostres plats, que fa que sigui un imprescindible a la nostra cuina.





Avui us preparo la meva entrada 125, estic contenta, espero que us agradi, és una amanida grega, el formatge però l'he caramelitzat amb una mica de Muscat de Rivesaltes i sucre moré. Ha quedat molt bo.

Ingredients:
  • Tomàquets cherry tallat per la meitat
  • Tomàquets Rosa de Barbastre
  • Ceba vermella tallada a mitges llunes
  • Cogombre tallat a daus
  • Pebrot verd tallat a rodelles
  • Olives de Kalamata
  • Formatge Feta
  • Sucre moré (1 cullerada sopera)
  • Muscat de Rivesaltes (1/2 copa)
  • Sal i #OOVE
Per a caramelitzar el formatge, poseu el vi, el sucre i el formatge tot junt en una paella i deixeu reduir.

En castellano

Ingredientes:
  • Tomates cherry cortados por la mitad
  • Tomates Rosa de Barbastro
  • Cebolla roja cortada a medias lunas
  • Pepino cortado a dados
  • Pimiento verde cortado a rodajas
  • Olivas de Kalamata
  • Queso Feta (caramelizado con el vino y el azúcar, dejándolo reducir en una paella)
  • Una cucharada sopera de azúcar moreno
  • 1/2 copa de Moscatel
  • Sal y Aceite de Oliva Virgen Extra

1 comentari:

  1. Deliciosa amanida amb histories d'ahir que son el nostre present. Guai!

    ResponElimina