Ingredients per a 10 persones:
- Una cuixa de gallina
- Mitja careta de porc (o orella)
- 250 grs de tocino
- Un os de pernil
- Una botifarra crua
- Un bull negre
- Una cabeça d'alls
- Una ceba tendra
- Col
- Un puerro
- Api
- Tres patates
- Tres pastanagues
- Mongetes blanques de Bossost
- Fideus perla (uns 35-40 grs per persona)
- Arròs (uns 20 grs per persona)
- Per a fer la pilota: Mig quilo de carn de porc picada, dos ous, pa mullat en llet, farina de galeta, farina blanca, sal i herbes de Provença
- Un parell de claus, sal i oli d'oliva
Preparació:
- Posarem a bullir la gallina, la careta o la orella de porc, l'os del pernil i el tocino i si voleu una mica de pollastre en aigua freda amb la ceba tendra, el parell de claus i la cabeça d'alls.
- Quan bulli descumem.
- Que bulli una hora i mitja.
- Ara afegim les verdures tallades i que bulli mitja hora més.
- Hi posem la botifarra crua les patates i el bull negre.
- Farem la pilota amb la carn de porc, una mica de pa mullat en llet, sal i les herbes provençals. En farem boletes mitjanes i les fregirem enfarinades.
- Retirem els ossos i afegim les mongetes blanques ja cuites, les pilotes, els fideus i l'arròs i que cogui tot junt uns vint minuts.
"Meteram a borir era garia, era careta o era
aurelha de pòrc, er uas dera cuèisha e eth tocinoe se voletz un shinhau de
poret era aigua heireda damb era ceba tendra e era cabeça de alls.
Quan borirà descumem.
Que borisque ua ora e mieja.
Ara
ahigem es verdugalhs talhadi e que borisque mieja ora mès.
I metem era botifarra crua la truha e
lo borís nere.
Haram era pilòta damb era carn de pòrc, un
shinhau de pan chaupat era lèit, ne haram boletes mejanes e les
fregiram
Retiram es uassi e ahigem es mongetes blanques
ja codudes, es boletes, es fideus e er arròs"
La Olla Aranesa, tan de la gent que viu a la Vall, una zona que a l'antiguitat passava llargues temporades incomunicada, està emparentada amb la cuina occitana i s'apropa a la Garbure una sopa de col i altres verdures que depenent del rebost del moment s'acompanya amb carn però en menor proporció.
M'encanta l'olla aranesa! quina pintaza te aquesta!
ResponEliminaPetons
A mi també m'agrada molt.
EliminaPetons Mon.
La he menjada a la zona, pero la bui fer
ResponEliminaDoncs vinga!
EliminaEn tinc molt bon rècord de quan anava una setmana a esquiar per allà. Provaré de fer-la
ResponEliminaOleeeeee
Elimina