Pàgines

dimecres, 16 de novembre del 2016

OLLA ARANESA-ÒLHA ARANESA #200



Ingredients per a 10 persones:
  • Una cuixa de gallina
  • Mitja careta de porc (o orella)
  • 250 grs de tocino
  • Un os de pernil
  • Una botifarra crua
  • Un bull negre
  • Una cabeça d'alls
  • Una ceba tendra
  • Col
  • Un puerro
  • Api
  • Tres patates
  • Tres pastanagues
  • Mongetes blanques de Bossost
  • Fideus perla (uns 35-40 grs per persona)
  • Arròs (uns 20 grs per persona)
  • Per a fer la pilota: Mig quilo de carn de porc picada, dos ous, pa mullat en llet, farina de galeta, farina blanca, sal i herbes de Provença
  • Un parell de claus, sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. Posarem a bullir la gallina, la careta o la orella de porc, l'os del pernil i el tocino i si voleu una mica de pollastre en aigua freda amb la ceba tendra, el parell de claus i la cabeça d'alls.
  2. Quan bulli descumem.
  3. Que bulli una hora i mitja.
  4. Ara afegim les verdures tallades i que bulli mitja hora més.
  5. Hi posem la botifarra crua les patates i el bull negre.
  6. Farem la pilota amb la carn de porc, una mica de pa mullat en llet, sal i les herbes provençals. En farem boletes mitjanes i les fregirem enfarinades.
  7. Retirem els ossos i afegim les mongetes blanques ja cuites, les pilotes, els fideus i l'arròs i que cogui tot junt uns vint minuts.

"Meteram a borir era garia, era careta o era aurelha de pòrc, er uas dera cuèisha e eth tocinoe se voletz un shinhau de poret era aigua heireda damb era ceba tendra e era cabeça de alls.
Quan borirà descumem.
Que borisque ua ora e mieja.
Ara ahigem es verdugalhs talhadi e que borisque mieja ora mès.
I metem era botifarra crua la truha e lo borís nere.
Haram era pilòta damb era carn de pòrc, un shinhau de pan chaupat era lèit, ne haram boletes mejanes e les fregiram
Retiram es uassi e ahigem es mongetes blanques ja codudes, es boletes, es fideus e er arròs"

La Olla Aranesa, tan de la gent que viu a la Vall, una zona que a l'antiguitat passava llargues temporades incomunicada, està emparentada amb la cuina occitana i s'apropa a la Garbure una sopa de col i altres verdures que depenent del rebost del moment s'acompanya amb carn però en menor proporció.




6 comentaris: