Pàgines

dimarts, 18 de juliol del 2017

ARRÒS AMB SÍPIA I ESCAMARLANS-ES PORTAL


Es Portal-Blanes

La primera referència documentada de quan es venia peix a Es Portal data del novembre de 1768 i és un acte notarial on es reclama el pagament per unes obres a una casa situada al costat de la plaça del peix o de la Verge Maria de l'Arrabal.
És el punt de venda de peix més emblemàtic de la població, encara que se sap de l'existència documentada cap el 1545 d'una taula peixatera situada entre el c/ Tapioles i l'actual carrer Ample.
Cap a finals del segle XIX l'ajuntament va construir unes voltes de pedra amb taulells del mateix material, per a fer el llocs més salubre, també va encimentar el paviment que fins el moment havia estat de sorra. 
L'1 de maig de 1969 Es Portal va viure la seva última jornada. L'ajuntament es va veure obligat a buscar un local on s'hi pogués vendre el peix de manera menys anàrquica, pels carrers directament, que els mesos següents a dit tancament i va habilitar l'antic celler de venda de vi de la família Brunet Caselles, on la meva mare i després jo hem comprat el peix quan hem fet vacances a la localitat.
L'any 2007 es va inagurar l'actual local a la plaça dels Dies Feiners.





Arròs amb sípia i escamarlans


Ingredients:
  • 1 sípia grossa
  • Mig quilo d'escamarlans
  • 400 grs d'arròs bomba
  • 1 tassa de sofregit (ceba, all i tomata)
  • 1 litre de fumet (3 nyores mitja cabeça d'alls, un bon grapat de gambetes blanques, el cap d'un rap i uns quants crancs petits, brandi)
  • Julivert
  • Safrà, sal i OOVE
Preparació:
  1. El sofregit l'he fet un dia abans; talleu la ceba ben petita i posseu-la a sofregir en una cassola de fang amb una punta de sal perquè sui. El foc el poseu el més baix que sigui possible, fins i tot n'hi ha que li posen un difusor. A mitja cocció li afegiu un parell d'alls picats molt fins i una mica més tard un parell de tomacons sense la pell. Ha de quedar com una confitura de color fosquet. Li podeu afegir mentre cou gotetes d'aigua i així no se us enganxarà al fons de la cassola.
  2. El fumet; fregiu les nyores sense les llavors en una olla a foc molt baix i afegiu-hi 4 o 5 alls. Poseu-hi les gambetes, els crancs i el cap del rap o el peix de roca que trobeu a la peixateria i li doneu un parell de voltes. Afegiu un bon raig de brandy. Cobriu amb aigua freda ( uns 2 litres aprox) i ho feu bullir a foc viu uns 20 minuts. Descumeu de tant en tant. Infusioneu uns 20 minuts més. Coleu.
  3. En una cassola de ferro colat fregiu la sípia tallada a bocins.
  4. Afegiu el sofregit i tot seguit l'arròs i el fumet ben bullent. Que cogui uns 18 minuts.
  5. Quan faltin 5 minuts per apagar el foc hi poseu els escamarlans i el safrà que podeu escalfar amb una mica del brou mateix.
  6. Hi podeu posar una picada d'all i julivert o només una mica de julivert per sobre.
  7. Que reposi 2 minuts i a taula.

BIBLIOGRAFIA
  • Baca i Vives, J.  "Es Portal. La venda de peix a Blanes"  Blanda, publicació de l'Arxiu Municipal de Blanes. (Número 15 Blanes any 2012)

3 comentaris:

  1. Quan els ingredients, el peix i el marisc, son frescos, l'èxit del plat està gairebé garantit. El sofregit fet lentíssimament és l'altra secret.
    Realment la pinta d'aquest arròs és extraordinària.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Molt interesant i l´arros excelent



    ResponElimina