Què se n'ha fet de l'entremés? aquell plat que no faltava a les millors taules en dies de celebració, casaments o batejos?
Els millors embotits, formatges i un flamet d'ensaladilla o un ou farcit al bellmig del plat, era motiu d'alegria i competició entre les anfitriones de la festa, per veure qui posava l'entremés més original i complert. Però sempre es menjava de primer plat i no era com els actuals aperitius que se solen endrapar de peu, acompanyant una beguda, al menys que jo recordi.
A casa era típic el primer dia de l'any acompanyat d'un bon bacallà, cabrit al forn amb patates i crema catalana per postres, però també és un bon menú de festa major.
Sembla que el seu origen l'hem d'anar a buscar a les taules dels nobles medievals francessos i que servien, no tan sols per entretenir l'estòmac entre plat i plat, sinó també per distreure l'ànima.
Sembla que el seu origen l'hem d'anar a buscar a les taules dels nobles medievals francessos i que servien, no tan sols per entretenir l'estòmac entre plat i plat, sinó també per distreure l'ànima.
Menú de Cap d'Any
Bacallà amb panses i pinyons
Per a quatre persones necessitem:
- Quatre talls del morro
- Una ceba de Figueres
- Dos tomàquets madurs
- 60 grs de panses
- 40 grs de pinyons
- Dos ous durs
- Sal i oli d'oliva
Preparació:
- Talleu cada tall de bacallà en dos i enfarineu. Fregiu en abundant oli d'oliva, primer pel cantó que no té pell i reserveu. S'han de refredar del tot.
- Feu un sofregit amb l'oli de fregir el bacallà colat. Talleu la ceba molt prima i quan estigui cuita, afegiu el tomàquet i que evapori tota l'aigua.
- Feu els ous durs i talleu-los en dos.
- Afegiu el bacallà, completament fred, al sofregit junt amb les panses i els pinyons i que cogui tot junt uns deu minuts. Si cal poseu-hi una mica d'aigua.
- Afegiu els ous durs.
- Serviu.
Cabrit al forn amb patates
Ingredients:
- Dos espatlles de cabrit
- Quatre patates
- Dos tomàquets
- Una cabeça d'alls
- Una ceba de Figueres
- Un got de vi dolç tipus Sauternes
- Sal, pebre negre i oli d'oliva
Preparació:
- Salpebreu les espatlles.
- Peleu les patates i talleu-les a trossos mitjans.
- Talleu la ceba a mitges llunes.
- Ratlleu els tomàquets.
- Ratlleu dos alls.
- Poseu les espatlles, la ceba i les patates en una safata que pugui anar al forn, espolvareu amb els alls i els tomàquets ratllats. Poseu oli d'oliva per sobre i regueu amb el vi. Poseu-ho al forn a 180º uns tres quarts d'hora, de tant en tant li doneu la volta a les espatlles. Vigileu que no s'assequi, si cal podeu posar una mica d'aigua.
- Cap el final regueu-ho tot amb una mica d'allioli negat.
I per postres: crema catalana
todo buenísimo, pero la crema sublime
ResponEliminaSi, bona, bona.
EliminaOspa quins records!!
ResponEliminaL'entremés (que tantes vegades menjavem els diumenges quan sortiem a dinar fora), bacallà amb panses i pinyos.... crema.... un dinar de Festa Major!!!
Cuina d'Emergencia
Gràcies
Elimina