Pàgines

dilluns, 2 de gener del 2017

TORTELL DE REIS


Diu la tradició que qui troba la fava, paga! 

Coca rodona similar al brioix, farcida de massapà, encara que també n'hi ha que porten nata o xocolata i decorada amb fruita confitada, cireres, taronja i pell de síndria, encara que a casa es pensen que és meló i en realitat és carbassa.

A l'interior s'hi posa una figureta, generalment un rei, a vegades a nosaltres ens ha sortit fins i tot un Mickey Mouse, ha ha ha i la fava, que ja es troba documentada la seva presència a la Provença del segle XIV.

Com bé diu el gastrònom Jaume Fàbrega, és un pastís en forma de corona compartit per occitans i catalans, encara que roscones, bolos i galettes en trobem a d'altres països.

Jo avui us poso la recepta del Josep Baltà que és la que acostumo a utilitzar.

Tortell de Reis

Ingredients per a quatre tortells:
Per al peu:
  •  400 grs de farina brisa,
  •  200 cc d'aigua 
  •  100 grs de llevat
Pel pastat final
  • 725 grs de farina brisa
  • 25 grs de millorant
  • 300 grs de sucre
  • 20 grs de sal
  • 50 cc de licor d'anís
  • 4 ous + 1 per pintar 
  • 150 cc llet
  • 125 grs de mantega
  • Algun aromatitzant: llimona, vainilla, matafaluga...
  • Llard i sucre glaç
Pel massapà:
  • 200 grs de sucre
  • 200 grs de farina d'ametlla
  • Aigua
Per a decorar:
  • Sucre bolado
  • Cireres confitades
  • Taronja confitada
  • Carbassat verd i vermell
  • Ametlla
Elaboració:
  1. Per a fer el peu: barreixem tots els ingredients, ho pastem uns deu minuts i esperem que dobli el seu volum (de 30 a 60 minuts)
  2. Pel pastat final: barreixem en un bol la farina, el millorant, el sucre i la sal. Afegim el peu, els ous, l'anís i la llet fins aconseguir una massa llisa. Afegim poc a poc la mantega i ho pastem amb les mans fins que no s'enganxi. Ho deixem reposar en un lloc calent uns 20 minuts.
  3. Tallem la massa en quatre trossos i els hi donem forma rodona. Han de reposar tapades uns 20 minuts més.
  4. Estirem la massa de cada bola, donant-li una mica de tensió, la fregem amb una mica de llard i l'espolvarem amb sucre glaç i la farcim amb el massapà, hi posem la figureta i la fava i l'enrollem sobre sí mateixa.
  5. Decorem al gust i li fem uns quants talls amb unes tisores.
  6. La deixem reposar tapada uns 45 minuts o fins que dobli el seu volum.
  7. Pintem amb ou batut i al forn ja escalfat a 180º uns 25 minuts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada