Coca rodona similar al brioix, farcida de massapà, encara que també n'hi ha que porten nata o xocolata i decorada amb fruita confitada, cireres, taronja i pell de síndria, encara que a casa es pensen que és meló i en realitat és carbassa.
A l'interior s'hi posa una figureta, generalment un rei, a vegades a nosaltres ens ha sortit fins i tot un Mickey Mouse, ha ha ha i la fava, que ja es troba documentada la seva presència a la Provença del segle XIV.
Com bé diu el gastrònom Jaume Fàbrega, és un pastís en forma de corona compartit per occitans i catalans, encara que roscones, bolos i galettes en trobem a d'altres països.
Jo avui us poso la recepta del Josep Baltà que és la que acostumo a utilitzar.
Tortell de Reis
Ingredients per a quatre tortells:
- 400 grs de farina brisa,
- 200 cc d'aigua
- 100 grs de llevat
- 725 grs de farina brisa
- 25 grs de millorant
- 300 grs de sucre
- 20 grs de sal
- 50 cc de licor d'anís
- 4 ous + 1 per pintar
- 150 cc llet
- 125 grs de mantega
- Algun aromatitzant: llimona, vainilla, matafaluga...
- Llard i sucre glaç
Pel massapà:
- 200 grs de sucre
- 200 grs de farina d'ametlla
- Aigua
Per a decorar:
- Sucre bolado
- Cireres confitades
- Taronja confitada
- Carbassat verd i vermell
- Ametlla
Elaboració:
- Per a fer el peu: barreixem tots els ingredients, ho pastem uns deu minuts i esperem que dobli el seu volum (de 30 a 60 minuts)
- Pel pastat final: barreixem en un bol la farina, el millorant, el sucre i la sal. Afegim el peu, els ous, l'anís i la llet fins aconseguir una massa llisa. Afegim poc a poc la mantega i ho pastem amb les mans fins que no s'enganxi. Ho deixem reposar en un lloc calent uns 20 minuts.
- Tallem la massa en quatre trossos i els hi donem forma rodona. Han de reposar tapades uns 20 minuts més.
- Estirem la massa de cada bola, donant-li una mica de tensió, la fregem amb una mica de llard i l'espolvarem amb sucre glaç i la farcim amb el massapà, hi posem la figureta i la fava i l'enrollem sobre sí mateixa.
- Decorem al gust i li fem uns quants talls amb unes tisores.
- La deixem reposar tapada uns 45 minuts o fins que dobli el seu volum.
- Pintem amb ou batut i al forn ja escalfat a 180º uns 25 minuts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada