Juliol caloròs i laborable que deixa pas a un agost que amenaça pluges. Llegirem a bastament per l'aliment de l'esperit i cuinarem en la justa mesura, per a no passar gana. El setembre es presenta variable i haurem d'agafar forces per a no defallir un curs que amenaça canvis.
Aquest hivern passat vaig assistir a un curs monogràfic per aprendre a escriure novel.la a càrrec d'un escriptor mallorquí, Sebastià Bennasar, especialista en "negra" i trobo que m'ha renascut les ganes de llegir-ne'n, ja de petita era molt aficionada a la Christie, o a le Carré.
Doncs bé com us deia, en Sebastià té publicades un parell de novel.les a la colecció crims.cat de l'editorial ALREVÈS i després de llegir " El país dels crepuscles" he descobert que aquest jove escriptor fa menjar als seus personatges plats molt suculents i apetitosos, mmmmeravellosos com diria en Tià.
Escudelles, mandonguilles, girella amb trunfes, entrepans de llom i formatge amb pebrot boníssims...i de cop em planto davant d'un plat desconegut per a mi, però que el seu nom em porta a pensar acertadament en un altre de conegut: la ratatouille francesa, molt mediterrani, molt de casa nostra, com la samfaina, el tombet, el mullador o una mica més llunyà com la kapunata de Malta, la Ratatolha niçarda.
Aquí us el deixo en forma occitana com el del llibre i l'acompanyo en aquesta ocasió de botifarra esparracada, per a presentar-lo al concurs per a bloguers dins del IV DIA CUINA que enguany celebra la Festa del Porc i la Cervesa a MANLLEU.
RATATOLHA
(occitana o niçarda)
Es una especialitat compausada unicament de legums, generalament de corgetes, auberginas, pebrons, cebas e tomatas, cuéchs amb huile d'olive.
Cuéchs un per a un, cadun de lor costat e a la fin son mesclats, mos es tamben possible de còser tots los legums ensemble.
4 tomates
2 aubergines
2 courgettes
2 poivrons rouges
2 oignons
1/2 verre d'huile d'olive
sel, poivre, herbes de provence.
FEMCUINETES: botifarra esparracada amb ratatolha
Fregirem 2 botifarres sense pell en oli d'oliva i anirem afegint en aquest ordre la ceba, els pebrots, l'albergínia que previament l'haurem tallat i salat i la deixarem reposar en un sedàs una estona perquè perdi una mica l'amargor de la pell i no agafi tan d'oli al fregir-la. A mitja cocció afegim el carbassó, un parell d'alls i els tomàquets. Ho deixarem coure tot junt, així la botifarra agafa tot el bon gust de les verduretes. Espolvarem una mica d`herbes de Provença.
Iujuuuuu, premi a la millor recepta saludable dins del IV DIA CUINA a la festa del #porcilacervesa2015 celebrat a Manlleu.
Aquí us dejo un parell de fotos:
Bloguers finalistes amb Josep Sucarrats, director de la revista Cuina i organitzador del concurs. |
En Sucarrats entregant-me el premi, un val de regal per a comprar productes Veritas |
mmm com m'agraden aquestes receptes amb un pòsit historic i aquesta m'ha agradat molt.
ResponEliminaM'encanta la buti esperracada i la ratatolha tambè.
Bona participació!
Gràcies Mon.
EliminaMolts petons
Una botifarra molt ben acompanyada amb les verdures i les herbes, ganes de menjar-ne un bon plat.
ResponEliminaEns veiem a Manlleu, una abraçada!
Gràcies Cris, ens veiem a Manlleu.
EliminaFelicitats Montse. Bona i saludable recepta
ResponEliminaPetons
Gràcies Manu.
EliminaPetonet
Moltes felicitats Montse per el premi millor recepta saludable, molt bona recepta¡
ResponEliminapetons
Gràciesssssss Miquel.
EliminaPetons