dilluns, 4 de gener de 2016

PORRADA-MENÈRBA



A Menèrba, a l'Herault, l'any 1210, un grup de 180 càtars entre homes i dones van preferir ser cremats a la foguera que renunciar a les seves idees.

Avui us porto una recepta catalano-occitana, senzilla, sana i molt vegana, del llibre "La cuina del país dels càtars" que Jaume Fàbrega va publicar l'any 2003, però aquest plat ve de més lluny. Ja es troba al "llibre de sent soví" (1024) anònim, i al "llbre del coch" (1520) del Mestre Robert.

Sent soví: PORRADA; "si vols fer porrada, talla redó los porros;e quan sien tallats, llavat-los bé e puis perbullit-los...e un poc de cansalada...de bona llet d'ametles...

Del Coch: POTATGE DE PORRADA; "los porros pendràs e fer-los has bells e nets de part de vespre. E quan seran ben nets, metràs-los a remull...met-los a perbollir de bona manera...ab greix de cansalada...pren let de ametles...





Recepta de Jaume Fàbrega:

Ingredients

  • 1 kg de porros
  • aigua
  • oli
  • 2 llenques de cansalada
  • sal
  • 1/2 litre de llet d'ametlles

Preparació
  1. Netegeu i talleu els porros (només la part blanca)
  2. Poseu-los en remull
  3. Bulliu-los amb 1/2 l d'aigua
  4. Passeu pel turmix
  5. Torneu al foc i afegiu la llet d'ametlles
  6. Fregiu la cansalada a dauets i afegiu-la
  7. Tasteu de sal

Jo no he posat cansalada, els càtars eren vegetarians!!


Castell de Menèrba (el que queda)


ocell de llum de Séverac a la memòria dels martirs càtars

4 comentaris:

  1. Que chula la recepta!!!! Mira que a mi, la vichissoise, m'agrada però em te una mica cansada... així que aquesta recepta m'ha fet una mica de gracia...així que haurà que probar-la.
    Petons!

    ResponElimina
  2. Una recepta que te mil anys. M'agradat molt.

    ResponElimina