dimecres, 19 de juliol del 2017

ASMARRIS DE TONYINA-TASTVMVILASECA17


L'asmarris o esmarris és un dels suquets amb nom propi, típic de la cuina dels pescadors de la Costa Daurada. Cuina de barca, ara trasladada a les cases o als restaurants, caracteritzada per la senzillesa de les preparacions, per ser un cuina saludable i saborosa on la base és el peix, les patates, l'arròs, la picada i l'allioli.

Alguns autors creuen que és una variant més elaborada de l'all cremat, imagino perquè també intervé aquest ingredient, que el fregim com en el cas anterior a la cassola tot sol. Jo penso que la diferència principal és el peix que es fa servir: sardines, seitons, barats...tot blau i que el vi que s'hi posa és negre. Com a la majoria de les receptes transmeses via oral n'hi poden haver moltes variacions, a vegades tantes com cases on s'hi fan. Hi ha qui posa un polzim de canyella, o fregeix ceba tallada molt prima abans de socarrimar l'all o fins i tot posa una nyora. Sempre és bo, boníssim en totes les versions. 

Jo avui l'he preparat amb tonyina, doncs aquest cap de setmana s'ha celebrat el TastvmVilaseca17 i he tingut ocasió de veure en directe com s'especeja (ronqueo) la tonyina roja del mediterrani de Balfegó.







El TASTVMVILA-SECA ha estat organitzat en la seva primera edició per part del Patronat de Turisme de Vila-seca amb l'objectiu de fer-nos arribar la gastronomia, els, vins i caves del territori i donar-nos a conèixer els valors que incorporen els productes de proximitat a l'alimentació saludable pròpia de la nostra dieta mediterrània.




Castell de Vila-seca.
Un entorn privilegiat.
El maridatge de la nostra terra.

Inaguració de la Mostra amb el cuiner Eduard Xatruch
del Disfrutar  Barcelona i 

Compartir Cadaqués com a padrí.
 
Un dels molts plats que vam poder tastar;
Doritos de sardina amb pesto d'avellana.
Més que tapes (Reus)

  

Asmarris de tonyina roja del Mediterrani


Ingredients:
  • 4 talls de tonyina
  • 1 quilo de patates velles tipus kenebec
  • 4 alls
  • 2 tomàquets
  • 2 llesques de pa sec
  • 1 copa de vi negre DO Tarragona del celler Mas Bella
  • Julivert
  • Safrà
  • Sal i OOVE
  • Aigua
Preparació:
  1. Sofregiu els alls sencers i retireu-los. En aquest oli sofregiu els tomàquets, sense la pell, i un parell de branquetes de julivert picades.
  2. Piqueu en un morter els alls, el pa xopat en el vi negre i el safrà i ho afegiu al sofregit.
  3. Poseu-hi les patates tallades a rodanxes, cobriu amb aigua (o fumet, però com que el peix blau ja te prou sabor, poso aigua) i feu coure uns 12 minuts.
  4. Afegiu el peix, rectifiqueu de sal i ho deixeu al foc uns 8 o 9 minuts més.
  5. Deixeu reposar 3 minuts.


2 comentaris:

  1. No coneixia aquesta paraula "asmarris".
    Com tots els suquets, es tracta de cuina de barca, sense complicacions i això sí, amb el peix acabat de pescar, fresc. Jo en sóc un entusiasta.
    Tot i que els suquets amb peix blau so són molt freqüents avui en dia a l'Empordà, l'he preparat alguna vegada amb sardines.
    Vista la bona pinta del teu asmarris, quan tingui a mà tonyina o bonítol fresc el faré d'aquesta manera.
    Una abraçada.
    Manel.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Manel.
      Un plaer els teus comentaris.
      Bon estiu.
      Montse femcuinetes

      Elimina