Els cigrons, ciurons, ceirons o xigrons són les llavors d'una lleguminosa, de les més antigues que s'han documentat. Se n'han trobat restes a l'Orient Mitjà de més de 7.500 anys, és un producte típic de la Mediterrània on hi ha multitud de receptes. Eren coneguts a l'antic Egipte, a Babilònia, a Pèrsia i a l'Índia i se sap que grecs, romans i cartaginesos en menjaven, sembla que aquests últims els van portar a la Península, però no és clar.
Són rics en proteïnes, minerals (ferro, magnesi i fósfor), hidrats de carboni de lenta absorció i vitamines del grup B com la B1, B6 o àcid fòlic, alimenten i no engreixen. Valuosíssims per les persones que tenen problemes de colesterol, malalties cardiovasculars o diabetis.
No gaudeixen de la millor fama del món, ja els romans els associaven a menjar d'esclaus, però han ajudat a pal·liar la fam de les persones en moments complicats de la història. Hi ha moltes varietats, el tipus kabuli de grandària de mitjana a gran, rodons i de color clar; el Desi, petit, de forma angular i de color groc o negre; i el Gulabi, de grandària mitjana a petita, llis, arrodonit i de color clar.
Del llibre, "Història de la cuina catalana i occitana" Vol I de Vicent Marqués. Editat a La Bisbal d'Empordà per Ed. Sidillà, l'any 2018.
Són rics en proteïnes, minerals (ferro, magnesi i fósfor), hidrats de carboni de lenta absorció i vitamines del grup B com la B1, B6 o àcid fòlic, alimenten i no engreixen. Valuosíssims per les persones que tenen problemes de colesterol, malalties cardiovasculars o diabetis.
No gaudeixen de la millor fama del món, ja els romans els associaven a menjar d'esclaus, però han ajudat a pal·liar la fam de les persones en moments complicats de la història. Hi ha moltes varietats, el tipus kabuli de grandària de mitjana a gran, rodons i de color clar; el Desi, petit, de forma angular i de color groc o negre; i el Gulabi, de grandària mitjana a petita, llis, arrodonit i de color clar.
Sopa de cigrons
Ingredients:
- 300 grs de cigrons
- 1 ceba de Figueres
- 3 alls
- 1 bola de sagí
- Sal
Preparació:
- La nit abans posem els cigrons a remullar en aigua de Vichy.
- Pel matí tirem l'aigua de remullar i els posem en una olla ben coberts d'aigua nova, sense clor (pot ser vichy o aigua mineral sense gas) Quan trenqui el bull, baixem el foc i vigilem que no es quedin sense aigua. Han de coure de 2 a 3 hores. 5 minuts abans d'apagar el foc hi podem posar una mica de sal.
- Tallem la ceba molt petita i la posem a sofregir en una paella amb el sagí i els alls picats. Afegim uns quants cigrons ja cuits i els aixafem amb la forquilla. Tastem de sal.
- Afegirem el sofregit a l'olla, esperarem uns 15 minuts i apaguem el foc.
- Sevim ben calents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada