La sopa de mandonguilles o sopa torrada és una sopa bullida composta de petites mandonguilles o pilotilles i pa torrat que es prepara gairebé a tota Catalunya i més enllà i que pren diferents noms: de bolilles a Andorra, Alt Urgell i Cerdanya; de pilotilles al Berguedà, Osona, Lluçanès, Garrotxa, Empordà i Gironès; sopa de gresoletes al Baix Empordà; de pilotes a l'Anoia, el Segrià, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta; la sopa torrada de Mallorca...
Es pot fer a partir d'un brou de gallina, amb xai i pollastre com a Mallorca o només amb pa torrat, alls oli i sal com a pagès.
Del llibre "Història de la cuina catalana i occitana" Vol I de Vicent Marquès editat a la Bisbal d'Empordà per ed Sidillà.
Sopa de mandonguilles
Ingredients:
- Mitja gallina
- un os de vedella
- 200 grs de magre de porc picat
- Un tall de cansalada picada
- Un ou
- un all
- Farina de galeta
- un panet de 3 o 4 dies
- llorer
- Julivert
- Oli d'oliva, sal i pebre
Preparació:
- Posarem la gallina i l'os a bullir en una olla amb aigua freda i quan trenqui el bull descumarem, afegirem una mica de sal i un parell de fulles de llorer i ho farem bullir una hora ben llarga, a foc suau i tapat.
- Mentrestant en un bol, barrejarem la carn de porc, la cansalada, l'ou, els alls picats i una punteta de julivert també picat. Hi afegirem una mica de farina de galeta, ho tastarem de sal i en farem boletes petites de la mida d'una avellana aprox. Les fregirem en abundant oli d'oliva i les reservarem.
- Tallarem el panet molt fi i el torrarem al forn.
- En una cassola posarem un litre i mig del brou de gallina, el pa i les mandonguilles i ho farem bullir uns 25 minuts o fins que el pa es desfaci bé.
- Ho servirem ben calent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada