dilluns, 12 de juny de 2017

ENSALADILLA DE PIMIENTOS ASADOS-QÚRTUBA-AMANIDA DE PEBROT ESCALIVAT


La rivalitat pel tron, entre els partidaris del visigot Roderic, mort el 711 a la batalla de Guadalete, i els seguidors de Vitiza, net d' Ervigi, va donar l'oportunitat als musulmans, comandats per un tal Tariq i instal·lats al nord d'Africa no sense dificultats, d'intervenir a la Península. Recolçats per vitizians, amb l'ajuda del jueus i la indiferència de la població van conquerir o sotmetre, el que més us agradi, en pocs anys, a tota la Hispània visigoda (716) que va passar a ser un emirat dependent del Califat de Damasc fins l'arribada l'any 756 de l'Abd-al-Rahman un Omeia que va poder fotre el camp de la capital quan va tenir lloc la revolució abassida, a partir de la qual la resiència dels califes queda fixada a Bagdad.

L'emirat de Qúrtuba o Córdova va ser inicialment un valiat dependent del califat de Damasc fins que l'any 773 passà a ser independent sota el mandat de l'omeia Abd-al-Rahman que va haver de fer front a diverses sublevacions dels abassides, posar fi a les dissidències entre àrabs, berbers i siris i sufocar algunes conspiracions dels propis familiars (aquestes són sempre les pitjors) i es desvinculà de Bagdad a nivell polític i econòmic encara que va mantenir el vincle religiós. Hisham I el va succeir l'any 788 era fill d'ell i una esclava visigoda convertida a l'islam.

L'emirat independent va romandre fins que per acabar amb els conflictes i revoltes a la Ibèria musulmana que mai havien deixat d'existir Abd-al-Rahman III es va autoproclamar califa, cap polític i religiós dels musulmans i successor de Mahoma l'any 929. El califat va durar oficialment fins l'any 1031 en que fou abolit, donant lloc a els Regnes de Taifes.

Cinc cèntims de la importància de la cuina àrab i berber en aquesta època i de còm va influir en els plats que avui encara mengem. Els primers receptaris europeus de l'edat mitjana són escrits en llengua àrab. Més de 46 llibres es van traduir en pocs anys al català, a l'hebreu i al llatí. En els textos sobre medecina i agricultura s'incloïen explicacions sobre el pa, les llenties, les faves, l'arròs, l'ordi, el sèsam i un llarg etcétera de productes. Sobta la gran quantitat de coincidències entre la cuina valenciana, catalana o mallorquina i la andalusina; les empanades, els pastissets, els escabetxos, alguns fregits i ni que dir de les espècies com la canyella, el coriandre, el gingebre i tots els fruits secs o fruites confitades que tan fem servir en els nostres rostits.

Aquesta civilització molt més brillant respecta la cristiana, més endarrerida en alguns aspectes, va marcar la primacia a tota la cuina de la Mediterrània. És a partir de l'alta edat mitjana que dues cuines interdependents, la catalana i la italiana prenen rellevància però sense oblidar que durant molts anys van estar influenciades per la cultura culinària musulmana.

Ensaladilla de pimientos asados


Ingredientes:
  • 1 kg de pimientos rojos
  • AOVE
  • 1 cebolla tierna
  • 150 grs de atún
  • 3 huevos cocidos
Preparación:
  1. Cocer los pimientos en el horno a 180º durante 30 minutos. 
  2. Dejar que se enfríen en su propio jugo, pelarlos y quitarles las pepitas. Colar el jugo y reservarlo.
  3. Cocer los huevos unos 8 minutos como máximo, dejar enfriar y pelar.
  4. Cortar la cebolla en juliana, mezclarla con los pimientos, el atún y los huevos cortados por la mitad.
  5. Aliñar con un poco del jugo que hemos reservado, sal y aceite de oliva virgen extra.


Amanida de pebrots escalivats


Ingredients:
  • 1 quilo de pebrots vermells
  • OOVE
  • 1 ceba tendra
  • 1 llauna de tonyina
  • 3 ous durs
Preparació:
  1. Escalivem els pebrots al forn o a la flama directament, els deixem refredar i els pelem. Hem de guardar una mica del suc que deixen anar si els fem al forn.
  2. Fem bullir els ous en aigua freda  i contem 8 minuts quan comença a bullir.
  3. Tallem la ceba tendra molt fineta.
  4. En un bol posem els pebrots tallats a tires, la ceba, la tonyina i els ous tallats en dos i ho amanim amb sal i un bon raig d'oli d'oliva i una mica del suc que han deixat anar els pebrots.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada