dimarts, 18 d’octubre de 2016

ESTOFAT DE BOU AL CAVA-CELLER VELL

L'estofat és un plat típic de la cuina catalana, una mica en desús imagino per les presses dels temps moderns, llàstima perquè és suau i gustós, aromàtic i es pot guardar un parell de dies a la nevera sense que perdi propietats, més aviat al contrari.
Es veritat que per a cuinar-lo cal tenir una bona estona, però practicament es fa sol, això sí a foc baixíssim i tapat.
Es pot acompanyar de patates, bolets, verdures i fins i tot de llegums.
Es confecciona des de l'antiguitat, potser des de la invenció de la pròpia terrissa on cuinar-lo. Trobem receptes al llibres de cuina monacal del segle XVIII com per exemple el "Bou amb ceba" de Francesc Roger (Art de la cuina de Menorca) o "L'estofat de cuixa de moltó, cabrit o anyell" del llibre anònim del segle XIX escrit en català "La cuynera catalana"




Ingredients:

  • Un quilo de carn de bou per a estofar (o vedella si es prefereix)
  • Dues cebes de figueres
  • Quatre alls
  • Tres o quatre pastanagues
  • Un bouquet Garni (llorer, farigola i romaní)
  • Un litre de cava Celler Vell
  • Sal, pebre negre i oli d'oliva
  • Xocolata a la pedra


Preparació:
  • Fregim la carn, si voleu la podeu enfarinar molt lleugerament. Quan la girem ja la podem salpebrar.
  • Afegim la ceba i l'all tallat i ho enrosim tot junt.
  • Ho cobrim amb el cava i li posem el bouquet garni.
  • Ho fem coure dues hores a foc molt baix.
  • Ho guardem tota la nit a la nevera (opcional)
  • Al dia següent separem la carn i passem la salsa pel colador xinès.
  • Ho tornem a posar al foc, tallem i pelem les pastanagues i les hi posem. Que cogui tot junt a foc baix mitja hora. Si cal podeu afegir una mica d'aigua.
  • Quan faltin cinc minuts afegim una presa de xocolata a la pedra.
  • Deixem reposar una estona abans de servir.


3 comentaris:

  1. Eiii, ha d'estar més que bo!! Felucurad bonica!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Greciares guapa, jajajajajajaja aquests correctors.
      Petons Carme.

      Elimina
  2. Els estofats són els millors plats. Una mica de preparació i que vagi fent a foc suau. Et dóna temps a fer la migdiada:)

    ResponElimina