dimecres, 14 d’octubre del 2015

UNA DEL SENT SOVÍ-CERÀMICA DEL CASTELL DE MONTSORIU-BROU DE GALLINES


Servidora tornejada de ceràmica vidriada 1ª meitat S-XVI

Dins de la Fira de l'Olla que s'ha celebrat a Breda aquest cap de setmana s'ha dut a terme a "Els Forns" una exposició de ceràmica que amb el nom "Tresors Ceràmics del Castell de Montsoriu" ens ha apropat una petita mostra de peces trobades a les excavacions realitzades al Castell aquests últims anys i que es conserven al museu etnològic del Montseny “La Gabella” a la veïna Arbúcies.


El ceramista bredenc Francesc Mas de Ceràmiques Terraforta ha tingut l'encert, a partir de les peces originals del s-XVI, més de 400 objectes d’ús quotidià recuperats a les excavacions arqueològiques de l’any 2007, de fer-ne reproduccions amb la particularitat que poden anar al forn, a la nevera i al microones sense perdre, com diu ell mateix la seva noblesa.




Aquest estiu vaig encarregar un parell de peces d'aquesta meravella de vaixella i per a celebrar-ho i inspirant-me en el "Llibre de Sent Soví" (1324) que és el receptari més antic conservat en llengua catalana i que anava destinat a les taules senyorials, us porto aquest: BROU DE GALLINES on l'ingredient principal i gairebé únic és una gallina i molt de temps i paciència.

Primer escaldem una gallina sencera i la posem a coure com diu el llibre ben neta i rentada, quan el brou s'hagi reduit fins la meitat i la gallina s'hagi desfet una mica, tornarem a omplir l'olla amb aigua freda. Quan bulli l'anirem desescumant amb una cullera de fusta.
Afegirem un bon os de cansalada, baixarem el foc i taparem l'olla amb una "tapaora" de terrissa. 
Més tard, jo l'he fet bullir 3 hores, trencarem la gallina amb la cullera fins que es desfaci tota.
Posarem ara la sal.
Li podeu afegir un tros d'api, si voleu, mitja hora abans d'apagar el foc, per a donar-li una mica d'aroma.

Com diu el Llibre de Sent Soví: "E aquest brou val més que negun altre de gallines"

En dono fe!





2 comentaris:

  1. No saps com m'agraden aquestes receptes!!!! Es com si sentís la historia de tanta gent que ho ha menjat a cada cullarada...Segur que tu tambè ho sents així.
    Una recepta molt bona per aquesta terrissa que te tambè historia.

    ResponElimina
  2. És dels brous més bons que he tastat mai!
    Petons

    ResponElimina