dissabte, 31 de desembre del 2016

ENTREMÉS-BACALLÀ AMB PANSES I PINYONS-CABRIT AL FORN-CREMA CATALANA


Què se n'ha fet de l'entremés? aquell plat que no faltava a les millors taules en dies de celebració, casaments o batejos? 

Els millors embotits, formatges i un flamet d'ensaladilla o un ou farcit al bellmig del plat, era motiu d'alegria i competició entre les anfitriones de la festa, per veure qui posava l'entremés més original i complert. Però sempre es menjava de primer plat i no era com els actuals aperitius que se solen endrapar de peu, acompanyant una beguda, al menys que jo recordi.

A casa era típic el primer dia de l'any acompanyat d'un bon bacallà, cabrit al forn amb patates i crema catalana per postres, però també és un bon menú de festa major.

Sembla que el seu origen l'hem d'anar a buscar a les taules dels nobles medievals francessos i que servien, no tan sols per entretenir l'estòmac entre plat i plat, sinó també per distreure l'ànima.

Menú de Cap d'Any


Bacallà amb panses i pinyons


Per a quatre persones necessitem:
  • Quatre talls del morro
  • Una ceba de Figueres
  • Dos tomàquets madurs
  • 60 grs de panses
  • 40 grs de pinyons
  • Dos ous durs
  • Sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. Talleu cada tall de bacallà en dos i enfarineu. Fregiu en abundant oli d'oliva, primer pel cantó que no té pell i reserveu. S'han de refredar del tot.
  2. Feu un sofregit amb l'oli de fregir el bacallà colat. Talleu la ceba molt prima i quan estigui cuita, afegiu el tomàquet i que evapori tota l'aigua.
  3. Feu els ous durs i talleu-los en dos.
  4. Afegiu el bacallà, completament fred, al sofregit junt amb les panses i els pinyons i que cogui tot junt uns deu minuts. Si cal poseu-hi una mica d'aigua.
  5. Afegiu els ous durs.
  6. Serviu.


Cabrit al forn amb patates


Ingredients:
  1. Dos espatlles de cabrit
  2. Quatre patates 
  3. Dos tomàquets
  4. Una cabeça d'alls
  5. Una ceba de Figueres
  6. Un got de vi dolç tipus Sauternes
  7. Sal, pebre negre i oli d'oliva
Preparació:
  1. Salpebreu les espatlles. 
  2. Peleu les patates i talleu-les a trossos mitjans.
  3. Talleu la ceba a mitges llunes.
  4. Ratlleu els tomàquets.
  5. Ratlleu dos alls.
  6. Poseu les espatlles, la ceba i les patates en una safata que pugui anar al forn, espolvareu amb els alls i els tomàquets ratllats. Poseu oli d'oliva per sobre i regueu amb el vi. Poseu-ho al forn a 180º uns tres quarts d'hora, de tant en tant li doneu la volta a les espatlles. Vigileu que no s'assequi, si cal podeu posar una mica d'aigua.
  7. Cap el final regueu-ho tot amb una mica d'allioli negat.



I per postres: crema catalana



4 comentaris:

  1. Ospa quins records!!
    L'entremés (que tantes vegades menjavem els diumenges quan sortiem a dinar fora), bacallà amb panses i pinyos.... crema.... un dinar de Festa Major!!!

    Cuina d'Emergencia

    ResponElimina