dissabte, 1 d’abril de 2017

ARRÒS A BANDA-EL CABANYAL


De la voreta del mar, a la cadena
de la cadena, al gas

A la voreta del mar

hi ha una donzella plorant......

volen tirar-­‐li la casa
de la voreta del mar.

De la voreta del mar, a la cadena

de la cadena, al gas

De la voreta del mar, a la cadena

Unes grapat de valentes
s'han plantat a la porta
"No plores donzella que sola no estàs"

Brodarem esperances al carrer de la reina
inflarem les veles al poble de la mar.

Granaders, conjureu
l'espoli de l'anima
l'anima de poble

de la voreta del mar.....a la cadena
De la voreta del mar, a la cadena
de la cadena, al gas
De la voreta del mar, a la cadena

La sequia de la cadena
sempre t'ha vist caminar
pescant amb bous a la platja

a la voreta del mar.
Unes grapat de valentes
s'han plantat a la porta
"No plores donzella
que sola no estàs"

Brodarem esperances
al carrer de la reina
inflarem les veles
al poble de la mar.

Granaders, conjureu
l'espoli de l'anima
l'anima de poble
de la voreta del mar.....a la cadena

"De la mar" cançó de Miquel Gil



El Cabanyal, és un barri de la ciutat de València que des de 1837 i fins el 1897 va ser junt a El Canyamelar un municipi independent anomenat el Poble Nou de la Mar. 

Declarat Bé d'Interés Cultural per la seua peculiar trama en forma de red que deriva de les alineacions de les antigues barraques paral·leles al mar, s'ha vist afectat des de finals del segle XX per un pla urbanític que preten allargar l'avinguda de Vicent Blasco Ibañez fins a la platja, passant pel mig del barri i que requereix l'enderroc d'uns 2000 edificis.

Del llibre "La cuina del Cabanyal" de Marisa Villalba i Felip Bens.





Arròs a banda


Ingredients per el caldo amb peix:
  • 1 quilo de peix de roca o moralla (gallineta, escórpora, raps xicotets)
  • 1,5 litres d'aigua
  • 1 creilla o patata
  • 1 ceba
  • Pebre roig, safrà, sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. En una olla posem oli i sofregim el peix.
  2. Afegim la creilla i la ceba tallades en quatre trossos. Quan estiguin daurades espolvarem amb pebre roig.
  3. Afegim l'aigua i un polzim de sal.
  4. Quan el caldo bulli fort, despumem i baixem una mica el foc. Ha de coure uns vint-i-cinc minuts.
  5. Colem el caldo i reservem.
  6. Encara que és un peix lletjot li podem treure les espines i menjar-lo amb la patata i la ceba acompanyat d'una mica d'oli i un raig de llima. D'aquest fet, de menjar el peix a banda i fer l'arròs amb el caldo on s'ha bullit, pren el nom aquest plat.
Ingredients per l'arròs:
  • 1 sípia o 3 calamars petits
  • 1 tomata madura ratllada
  • 4 alls
  • 1/2 culleradeta de pebre roig, safrà, sal i oli d'oliva
  • Uns 90 grs d'arròs Sènia per persona.
  • Uns 200 cc de caldo de peix per ració d'arròs
  • 1 morter d'allioli
  • Llima
Preparació:
  1. En una paella fregim lleugerament els alls laminats.
  2. Afegim la sípia o els calmars ben nets i tallats a bocins.
  3. Hi posem la tomata i la fregim bé.
  4. Afegim el pebre roig, vigilant que no es cremi que amarga.
  5. Aboquem l'arròs, el sofregim una mica i tot seguit hi tirem el caldo. Ha de coure a foc fort durant 5 minuts i a foc mig durant uns 15 minuts més sense remenar-lo.
  6. El servim amb l'allioli.
Aquest plat típic de pescadors era conegut amb el nom de Brandi.



Arroz a banda (en castellano)


Ingredientes para el caldo con pescado:
  • 1 kilo de pescado de roca  (gallinita, cabracho, rapes pequeños)
  • 1,5 litros de agua
  • 1 patata 
  • 1 cebolla
  • Pimentón, azafrán, sal y aceite de oliva

Preparación:
  1. En una olla ponemos aceite y sofreímos el pescado.
  2. Añadimos la patata y la cebolla cortadas en cuatro trozos. Cuando estén doradas espolvoreamos con pimentón.
  3. Añadimos el agua y un poco de sal.
  4. Cuando el caldo hierva, desepumamos y bajamos un poco el fuego. Debe cocer unos 25 minutos.
  5. Colamos el caldo y reservamos.
  6. Aunque es un pescado feúcho le podemos quitar las espinas y comerlo con la patata y la cebolla acompañado de un poco de aceite y un chorro de lima. De comer el pescado aparte y hacer el arroz con el caldo donde se ha hervido el mismo, toma el nombre este plato.

Ingredientes para el arroz:
  • 1 sepia o 3 calamares pequeños
  • 1 tomate maduro rallado
  • 4 ajos
  • 1/2 cucharadita de pimentón, azafrán, sal y aceite de oliva
  • Unos 90 grs de arroz Senia por persona.
  • Unos 200 cc de caldo de pescado por ración de arroz
  • 1 mortero de alioli
  • Lima

Preparación:
  1. En una sartén freímos ligeramente los ajos laminados.
  2. Añadimos la sepia o los calamares bien limpios y cortados en trozos pequeños.
  3. Ponemos el tomate y lo freímos bien.
  4. Añadimos el pimentón, vigilando que no se queme, que amarga.
  5. Ponemos el arroz, lo sofreímos un poco y luego echamos el caldo. Debe cocer a fuego fuerte durante 5 minutos y a fuego medio durante unos 15 minutos más sin removerlo.
  6. Lo servimos con el alioli.

Este plato típico de pescadores era conocido con el nombre de Brandi.



2 comentaris:

  1. Jo també tinc aquest llibre, Montse! És un tresor! L'arròs que has fet deu ser...impressionantment bo"
    Petonets i bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un llibre boníssim Olga, i l'arròs també.
      Petons.

      Elimina