dilluns, 29 de maig del 2017

ARRÒS AMB GAMBA DE BLANES-TROBADA BLANES 2017-PRIMERA PART

Avui us preparo un arròs amb gamba de Blanes i us explico la primera part de la #trobadaBlanes2017.



Montse i Carl

Dissabte dia 20, uns quants bloguers, ens vam trobar a Sa Palomera (i els illots adjacents Sa Pujola i Es Portell) per començar una visita pels llocs més emblemàtics de la vila de Blanes i passar una bona jornada entre amics que confeso, se'm va fer molt curta i no m'importaria tornar a repetir.

Amb el nom de #trobadablanes2017 i acompanyats en tot moment per en Roger Perales de l'Oficina de Turisme que ja ens esperava quan vam arribar tot preparant l'obsequi que vam rebre en forma de motxilla, vam iniciar l'ascens a la roca que separa la badia de Blanes en dos i és considerada l'inici de la Costa Brava. El nom de #SaPalomera prové probablement de paloma, la corda de la barca que serveix per treure-la de l'aigua i deixar-la a la sorra i que aquest bell indret en faria de port natural.

Després de l'obligada foto de grup vam enfilar cap el passeig de Dintre per anar a plaça que és com els blanencs anomenen el fet d'anar a comprar a aquest mercat a l'aire lliure, degut al seu antic enplaçament medieval i on els pagessos de Blanes venen fruites i verdures, flors, fruits secs i fins i tot gominòles.

Es Portal va ser la següent parada. Gamba de Blanes, sípies, sonsos, lluç de palangre són alguns del peixos que hi podeu trobar vinguts directament de les barques de pescadors que feinegen de dilluns a divendres. Antigament aquestes peixateries ocupaven els arcs de la plaça de Santa Maria, allà venien el peix que portaven en cabassos sobre uns taulells que encara es conserven.

Ca l'Orench, el palau de la dolçor, va ser la visita més dolça de tota la jornada, la Nuri ens va fer cinc cèntims d'aquest edifici projectat per Francesc Folguera l'any 1926 i que forma part del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Vam conèixer què són les Carboneres i ens van obsequiar amb unes caixetes. Són uns bombons d'avellana i floquets de neula que na Quimeta Llinàs venia als mariners tot cantant: Mariner que véns de noves terres amb vaixells de blanques veles compra les dolces Carboneres que se t'omplirà sa boca d'estrelles i que son uns dolços típics de la localitat.

També vam fer una visita fugaç a Grenyal, la nova Aula Gastronòmica de la Costa Brava Sud, capitanejats per la Roser i en Germán, un espai amb una cuina fantàstica adequat per a fer cursos i tallers i on vam prometre tornar.

Enfilem tot seguit pujant el carrer Nou cap al Palau dels Vescomptes de Cabrera, actual esglèsia de Santa Maria i que serà objecte d'un post exclusiu on disfrutaré com mai explicant-vos tot el que estic recollint sobre aquest edifici i la història medieval, sovint poc coneguda, que amaga.

Aquí us deixo un petit recull de les fotos de la 1a part #trobadaBlanes2017.













Arròs amb gamba de Blanes


Ingredients:
  • 400 grs de gamba de Blanes
  • Una sípia
  • Salsitxa o botifarra
  • Pel sofregit: ceba tendra, alls, pebrot vermell, pebrot verd, tomacons, la salsa de la sípia i una copa de brandi
  • 400 grs d'arròs bomba
  • 1 litre de brou de peix o aigua (si el feu a casa necessitareu uns quants caps de lluç o altre peixos, uns quants alls, mitja ceba i uns quants grans de pebre negra sense moldre. No ho feu bullir més de 20 minuts que amargueja)
  • Sal i oli d'oliva
  • Pel toc final: all i julivert
Preparació:
  1. Fregiu la sípia tallada a bocins amb una mica de sal i la botifarra tallada a rodantxes en una paella per a fer arròs i ho reserveu.
  2. En el mateix oli, afegint-ne una mica més feu el sofregit: Talleu la ceba ben petita i quan estigui mig feta afegiu els dos pebrots tallats a dauets, afegiu un parell d'alls picats i tot seguit 3 o 4 tomacons sense pell. Quan estigui tot com una melmelada poseu una mica de la salsa de la sípia, no us passeu que amargueja, li doneu un parell de voltes i desenganxeu el sofregit amb el brandi. És el moment de tornar la botifarra i la sípia a la paella. Tasteu de sal.
  3. Tireu-hi l'arròs, doneu-l'hi un parell de voltes perquè socarregi una mica i afegiu el brou ben bullent, que faci aquell soroll, com si anès a esclatar un castell de focs artificials.
  4. Que cogui a foc fort uns 8 minuts i a foc mig uns 9 minuts més. Tasteu de sal.
  5. Poseu les gambes per sobre, apagueu el foc i deixeu repossar un parell de minuts, tapat amb un drap de cuina net. Les gambes us quedaran poc fetes però boníssimes. Les podeu possar 5 minuts abans d'apagar el foc si no les voleu a "lo Shunka".
  6. Talleu molt petit un all i una mica de julivert i ho poseu per sobre de les gambes.
  7. Acompanyeu el plat amb un bon cava de Blanes, el Vinya de Rosa de Ses Vernes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada