dilluns, 23 de gener de 2017

SOPA DE RAP-EXPOSICIÓ JOSEP LLADONOSA


Durant la celebració de la 33a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Sant Vicenç del Horts, una bona colla de blocaires, capitanejats pel Jordi Beumala d'Expogestió, vam tenir el privilegi de compartir amb el gran cuiner, mestre de cuiners, en Josep LLadonosa, la presentació per part de la alcaldessa na Maite Aymerich, de l'exposició sobre la seva vida i obra, un homenatge preciós que li ha preparat aquesta població a Can Costa, durant la Festa Major d'Hivern.

Vam seure en una taula parada amb alguns dels seus magnífics llibres que ens acosten una mica més a la nostra cuina catalana. Poc a poc i amb la generositat que el caracteritza ens va anar relatant els seus començaments en el món de la cuina, els llocs on va treballar i aprendre i sobretot l'interès que va despertar en ell la nostra cuina medieval i com va introduir les tècniques franceses que ell havia aprés per fer-la encara millor.




Josep Lladonosa amb Maite Aymerich i Jordi Beumala





Per amanir-ho, avui us preparo una recepta del mestre, que bé ens l'haguessim menjat el dissabte, un dels dies més freds de l'any.

Sopa de rap

Ingredients per a sis persones:
  • Un quilo de rap amb el cap
  • Dos cebes mitjanes tallades
  • Quatre tomàquets madurs sense pell ni llavors
  • Pa sec tallat fi
  • Farigola, llorer i fonoll sec
  • 20 grs d'ametlles torrades
  • Tres alls
  • OOVE
  • Safrà, pebre i sal
  • Absenta o anís (opcional)



Preparació:
  1. Amb el cap i les espines del rap fem un brou. Hi posarem uns dos litres i mig d'aigua, la farigola, el fonoll una mica torrat a la planxa, i el llorer. Ha de bullir com a màxim mitja hora, aneu descumant.
  2. Mentre feu un sofregit amb la ceba i la tomata, jo he afegit mitja copeta d'anís.
  3. Afegiu el brou colat i el pa. Ho feu bullir uns 15 minuts més o menys.
  4. Desfeu el pa amb la batedora, afegiu la picada de safrà, alls i ametlles. Talleu el rap i afegiu-lo també. Ha de coure tot junt uns cinc minuts.
  5. Tasteu de sal i afegiu pebre si us agrada.


En castellano

Sopa de rape

Ingredientes para seis personas:
  • Un rape con cabeza de 1 kg
  • Dos cebollas medianas cortadas
  • Cuatro tomates sin piel ni semillas
  • Pan seco cortado muy fino
  • Tomillo, hinojo seco y laurel
  • 20 grs de almendras tostadas
  • Tres ajos
  • AOVE
  • Azafrán, pimienta y sal
  • Absenta o anís (opcional)
Preparación:
  1. Con la cabeza y las espinas del rape, el tomillo, el laurel y el hinojo un poco tostado en una plancha, hacer un caldo con dos litros y medio de agua. hacer hervir como máximo media hora. Desespumar.
  2. Mientras hacer un sofrito con la cebolla y el tomate. Podéis añadir media copita de anís.
  3. Añadir el caldo colado y el pan. Que hierva unos quince minutos.
  4. Deshacer el pan con la batidora y añadir la picada de azafrán, los ajos y las almendras. Cortar el rape a tozos y añadirlo también a la sopa. Que cueza unos cinco minutos.
  5. Rectificar de sal y añadir un poco de pimienta.

Amb el matrimoni Lladonosa

2 comentaris:

  1. Molt bona recepta que de ben segur, ens aniria molt be aquesta nit freda.

    ResponElimina
  2. Una sopa boníssima, Montse!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina