diumenge, 10 de novembre del 2013

ESCUDELLA I CARN D'OLLA


Ingredients

Per fer el brou:
  • 3 pastanagues
  • 1 porro
  • 1 xirivia
  • 1 nap
  • Api
  • 1 cabeça d’alls
  • 1 ceba
  • 1 os vedella
  • 1 os de pernil
  • 1 tros de carn vedella
  • Peu o orella de porc
  • 1 cuixa pollastre
  • 1 trosset de gallina
  • Cigrons
  • ½ botifarra blanca
  • ½ botifarra negra
  • 1 cullerada sopera mongetes blanques cuites
  • sagí o cansalada salada.
Per fer la pilota:
  • 150 grs carn picada vedella
  • 150 grs carn picada porc o una botifarra crua
  • Cansalada
  • Molla de pa i llet
  • All i julivert
  • Ou i farina de galeta



Preparació:
  1. Poseu tota la carn ben neta en aigua freda i feu-la bullir 1 hora o 1 1/2, recordeu anar escumant la superfície per a eliminar greix i impureses.
  2. Afegiu totes les verdures i que segueixi bullint ½ hora més. 
  3. Poseu els cigrons ja cuits en una bossa de bullir i els afegiu.
  4. Xafeu una cullerada sopera de mongetes blanques i afegiu.
  5. Mentre prepareu la pilota: barregeu la carn, poseu la molla de pa a remullar en  llet i afegiu-la ben escorreguda. Piqueu l’all i el julivert, trenqueu un ou i poseu farina de  galeta. Feu una pilota allargada amb les mans i enfarineu-la. Afegiu-la al brou. 
  6. Afegiu també les botifarres blanca i negra i el sagí enfarinat i feu bullir 35 o 40 minuts.
  7. Coleu el brou i feu-li bullir els galets. També podeu posar arròs i fideus en lloc de galets.
  8. Serviu.



En castellano

Ingredientes:
  • 3 zanahorias
  • 1 puerro
  • 1 chirivía
  • 1 nabo
  • Apio
  • 1 cabeza de ajos
  • 1 cebolla
  • 1 hueso de ternera
  • 1 hueso de jamón
  • 1 trozo de carne de ternera
  • Oreja o medio pie de cerdo
  • 1 muslo de pollo
  • 1 trozo de gallina
  • Garbanzos
  • 1/2 butifarra blanca
  • 1/2 butifarra negra
  • 1 cucharada sopera de judías blancas
  • Manteca rancia
Para la pelota:
  • 150 grs de carne picada de ternera
  • 150 grs de carne picada de cerdo o una butifarra cruda
  • Tocino
  • Miga de pan y leche
  • 1 huevo
  • Ajo y perejil
  • Pan rallado
  • Harina blanca
Elaboración:
  1. Poner todas las carnes bien limpias en una olla con agua fría y llevarla a ebullición durante una hora y media. No olvideís desepumar la superficie de grasa e impurezas.
  2. Añadir todas las verduras cortadas y limpias y que hierva media hora más.
  3. Añadir los garbanzos ya cocidos en una bolsita de hervir, para que no se pierdan por el interior de la olla.
  4. Chafar la cucharada de judías blancas y añadir.
  5. Mientras sigue hirviendo la olla, preparar la pelota. Mezclar la carne picada con la miga de pan mojada en leche y escurrida. Añadir el ajo y el perejil picado. Poner un huevo, mezclar y añadir un poco de pan rallado. Hacer una pelota alargada, enharinar y añadir al caldo, junto a las dos butifarras y la bolita de manteca rancia enharinada y que siga hirviendo unos 40 minutos más.
  6. Colar el caldo y hervir la pasta.
  7. Servir la sopa acompañada de las carnes, verduras y la pelota.


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