dijous, 14 de setembre del 2017

COCA DE SANTA CLARA


Les clarisses o Germanes Pobres de Santa Clara són el segon ordre franciscà fundat per Sant Francesc d'Assís, el 1212 quan Clara (Assís 1193-1253) fugint d'un matrimoni concertat per la seva família, s'hi reuní i se'n va fer seguidora.

La regla de vida de l'Orde va ser inicialment dictada per Sant Francesc i es basava en l'estricta pobresa de la comunitat i la seva dedicació a la pregària, la contemplació i el servei als altres, però el 1218 es va formular una nova regla molt rígida que preveia la clausura de les monges. Sort que Innocenci IV va aprovar la nova regla revisada i redactada per Santa Clara, el 1253, poc abans de morir. És l'única regla d'una orde religiosa dictada per una dona.

Actualment existeixen més de 500 monestirs de clarisses arreu del món.

Diu la tradició que si vols que faci bon temps el dia del teu casament, cal que portis ous a Santa Clara. Avui preparem una coca que porta el nom de la protagonista d'aquesta entrada on aquest ingredient - els ous- en són clarament l'estrella. A la nostra cuina trobem força plats i dolços que porten el nom de frares i monges, convents, monestirs i abadies malgrat a vegades no tenen origen monacal. Agraïm enormement, la gran quantitat de receptes que ens han arribat avui en dia, gràcies al costum que tenien sobretot els frares d'escriure-ho tot.

Coca de Santa Clara


Ingredients:
  • 5 ous separant les clares dels rovells
  • 300 grs de sucre
  • 200 grs de farina fluixa
  • 2 culleradetes de llevat
  • La pela d'una llimona
  • Un polzim de sal
  • Una tasseta de llet
  • Una tasseta d'oli d'oliva
  • Una copeta d'anís
  • Mantega pel motlle
  • Sucre llustre per decorar
Preparació:
  1. Feu pujar les clares a punt de neu i a mig fer afegiu la meitat del sucre.
  2. Aneu afegint d'una en un els rovells sense deixar de remenar molt suaument.
  3. Poseu-hi en aquest ordre els ingredients restants: l'altre meitat del sucre que queda, la farina passada per un colador, les culleradetes de llevat, la pell de la llimona ratllada, el polzim de sal, la llet,l'oli i l'anís, remenant suaument.
  4. Mentrestant escalfeu el forn a 160º i mantegueu el motlle, millor rectangular.
  5. Poseu tota la barreja en el motlle i enforneu una mitja hora llarga. Deixeu-lo refredar.
  6. Empolvoreu amb el sucre llustre.



Receta en castellano


Coca de Santa Clara


Ingredientes:
  • 5 huevos 
  • 300 grs de azúcar
  • 200 gr de harina de repostería
  • 2 cucharaditas de levadura
  • La piel de un limón
  • Una pizca de sal
  • Una tacita de leche
  • Una tacita de aceite de oliva
  • Una copa de anís
  • Mantequilla para el molde
  • Azúcar glasé para decorar
Elaboración:
  1. Montar las claras a punto de nieve. Añadir la mitad del azúcar cuando las claras empiecen a subir.
  2. Añadir las yemas una a una, sin dejar de remover muy suavemente.
  3. Poner los ingredientes restantes en este orden: la mitad del azúcar que queda, la harina pasada por un colador, la levadura, la piel del limón rallada, la pizca de sal, la taza de leche, la de aceite y el anís.
  4. Mientras poner un poco de mantequilla en un molde rectangular y calentar el horno a 160º.
  5. Hornear unos 30 minutos y dejar enfriar.
  6. Decorar con el azúcar glasé.


2 comentaris: