És conegut el gran interés que tenien els romans pels embotits, jo diria que van ser els gran xarcuters de la història. Varen estimular la producció del porc i els seus derivats. Es delien pels pernils cerdans que feien els ibers que Roma gaudien de molta fama i eren considerats una delikatessen com es documenta en escrits de Marcial (43-104 dC) o Polibi (205-120 ane) que ja parlen dels -pernae cerritanae- per cert, el català és l'única llengua que ha conservat l'origen llatí del nom.
La llangonissa, l'embotit més emblemàtic de Catalunya, al costat del germà petit; el fuet, procedeix de la lucania llatina i Apici, el gran gastrònom de l'època que va viure el segle I, ens en dóna la recepta: "s'esmicola pebre, comí, sajolida, ruda, julivert, herbes, baies dellorer i gàrum. S'hi barreja la carn ben picada, i es torna a picar amb la mateixa morterada. Quan hi has mesclat gàrum, pebre en gra, una bona mesura de greix i pinyons, n'omples un budell estret i allargat, i fet això ja el pots penjar per fumar".
El Llibre del Sent Sovi (segle XIV) ja cita la botifarra, com un plat de coll de gallina farcit. Jaume Roig (1401-1478) a l'Spill o llibre de les dones diu: "e dels budells, feien salcices". Però és a partir del segle XVI que trobem moltes més cites gastronòmiques de la llonganissa, com per exemple la de Fra Sever d'Olot al seu llibre "L'art de cuynar" de 1787 que ens explica una suculenta recepta amb el nom de "Un plat de llangonissa".
Amb aquesta recepta participo al concurs d'enguany del DIA CUINA que se celebra a Manlleu dins de la Festa del Porc i la Cervesa i que aquest any va dedicat a la llonganissa.
Pizza de llonganissa i tomàquet sec
Ingredients:
- Per a la massa: 250 grs de farina 00, 125 cc d'aigua, 10 cc d'oli, 5 grs de sal i 5 grs de llevat de forner (també podeu comprar-la feta)
- 2 cullerades soperes de salsa de tomàquet espesa, millor feta a casa
- 100 grs de mozzarella de búfala
- 4 o 5 tomàquets secs, rehidratats amb oli d'oliva, unes quantes hores abans
- 10 o 12 talls molt fins de llonganissa
- unes quantes fulles de rúcula o algun altre brot que us agradi
- OOVE
Preparació:
- Per a fer la massa de pizza: barregeu tots els ingredients i amasseu-los bé. Deixeu repossar perquè fermenti tapat amb un drap humit una mitja hora i torneu a amassar-ho una altra vegada i ho deixeu repossar unes quantes hores. Ho aplaneu bé amb un corró i li doneu forma arrodonida.
- Hi poseu la salsa de tomàquet, la mozzarella esqueixada amb les mans i els tomàquets secs i ho poseu al forn a 200º prèviament escalfat, uns 20 minuts o fins que estigui torrada però no cremada.
- Traieu la pizza del forn, escampeu els talls de llonganissa, unes quantes fulles de rúcula i un bon raig d'oli d'oliva. Serviu tot seguit.
BIBLIOGRAFIA
- Fàbrega, J. "L'alimentació actual i l'herència grecoromana" Revista de Girona número 245- Novembre/desembre 2007
- Fàbrega, J. "El llibre de la llonganissa" Curbet Edicions. Girona 2016
Una bona pizza, Montse! Molta sort al concurs!
ResponEliminaPetonets,
Olga
M'en porto un troç, quina combinació tant bona.
ResponEliminaPetons.
Rosa. https://paprikaenlacocina.blogspot.com.