dimecres, 30 de març del 2016

UNA ALTRA DE BEN DOLÇA-LÀCTIUM 2016-COC DOLÇ DE FORMATGE-COCA DULCE DE QUESO

El Mercat del Ram omple de nou els carrers de Vic. 
Com cada any des de fa vuit, es celebra a la Plaça dels Màrtirs, el LÀCTIUM, fira de formatges artesans, la majoria arribats de Catalunya, però també en podem trobar de la Comunitat Valenciana, País Basc, Castella-La Manxa, Ses Illes...
Més de 40 paradetes, on podem tastar i comprar formatges, però també bons vins i cerveses artesanes.
En un raconet de la plaça, l'Enric Torras del CC Montseny i l'Angelina Garcia, fan tot el dia tallers per aprendre a fer pastissos amb formatge i aquest any he tingut el plaer de fer d'ajudant de l'Angelina.






Els de TERRA I CUINA proposen esmorzars de forquilla i dinars a bon preu, on destaca, pel meu gust, una fideuà elaborada amb cervesa, bona, boníssima, encara que tot sigui dit, l'arròs amb costella de porc i butifarra de Vic, no tenia res a envejar. Moltes gràcies per a convidar-nos.
Per la tarda es poden fer tastos dels formatges guanyadors del concurs que cada cop compta amb més reconeixement dins del sector i que enguany se n'han presentat uns 150 repartits dins de les sis categories premiades: frescos, iogurts, de vaca, de cabra, d'ovella i blaus.





Avui us porto una coca dolça amb poma caramelitzada, formatge i mel, recepta de l'Angelina. Les pomes golden de Girona, talladetes cadacuna en vuit trossos, una mel de mil flors I el formatge, m'he decidit per un d'ovella, en concret, RODONET OVELLA de Formatges Artefor fet amb llet pasteuritzada de la granja Corroncui, de pell rentada amb aigua de mar, que va ser plata enguany al Làctium.





Ingredients:

Per a fer la massa:
  • 300 grs de farina.
  • 100 cc d'aigua
  • 20 grs de llevat de forner
  • 7 grs de sal
  • una cullerada de sucre moré
  • 100 cc #OOVE 
Per a les pomes caramelitzades:
  • 3 pomes golden
  • 2 cullerades soperes de suce moré
  • ratlladura de pell de taronja
  • una mica més d'Oli d'Oliva Verge Extra Molí Fariner
-1/2 formatge Rodonet Ovella
-Mel

Preparació:
  1. Barregeu la farina, l'aigua, el llevat, la sal i el sucre i afegiu l'Oli d'Oliva Verge Extra Molí fariner al final.
  2. Deixeu fermentar, doblarà el seu volum.
  3. Torneu a pastar una mica la massa i amb el corró deixeu-la ben planeta.
  4. Mentres podeu pelar les pomes, tallar-les i caramelitzar-les en una paella amb una mica d'oli, el sucre i la ratlladura de la pell de la taronja.
  5. Poseu les pomes a la coca, punjeu la massa i enforneu-la a 175º uns 30 minuts.
  6. Al treura-la del forn, poseu-hi per sobre el formatge i regeu amb la mel.

En castellano

Para la masa:
  • 300 grs de harina
  • 100 cc de agua
  • 20 grs de levadura de panadero
  • 7 grs de sal
  • 1 cucharada de azúcar moreno
  • 100 cc de #AOVE
Para las manzanas caramelizadas:
  • 3 manzanas golden
  • 2 cucharadas soperas de azúcar moreno
  • ralladura de piel de naranja
  • un poquito más de Aceite de Oliva Virgen Extra.
-1/2 queso de oveja de pasta blanda
-miel

Preparación:
  1. Mezclar la harina, el agua y la levadura. Añadir la sal, el azúcar y el aceite al final.
  2. Dejar fermentar la masa que doblará su volumen.
  3. Volver a amasar y con un rodillo dejarla lo más plana posible.
  4. Mientras, pelar las manzanas, cortarlas en 8 trozos y freirlas con un poco de aceite de oliva, el azúcar y la ralladura de naranja.
  5. Pinchar la masa para que no se abulte, poner encima las manzanas y al horno unos 30 minutos a 175º.
  6. Al sacarla del horno, poner el queso y regarla con miel.


dilluns, 28 de març del 2016

UNA DE BEN DOLÇA-ARRÒS AMB LLET-ARROZ CON LECHE

ARRÒS AMB LLET I FESTUCS



Preparem una recepta molt fàcil, un pèl dolça i molt calòrica, però podeu possar sucre roig i fer servir alguna llet vegetal.
Per aromatitzar la llet en lloc de pell de llimona i canyella també podeu fer servir cardamom i la pell d'una taronja.

Ingredients:
  • 1 tassa d'arròs integral
  • 1 tassa de sucre roig
  • 8 tasses de llet de vaca o vegetal
  • Festucs
  • Mel
Preparació:
  1. Renteu l'arròs sota l'aixeta fins que l'aigua ja no surti blanca.
  2. Deixeu l'arròs en remull una hora.
  3. Posseu tot en fred, el sucre, l'arròs i la llet en un pot a bullir. 
  4. Quan comenci a bullir, baixeu el foc al mínim i que cogui fins que l'arròs estigui fet.
  5. Posseu l'arròs en tasses individuals i deixeu-lo refredar.
  6. Afegiu festucs i mel.

En castellano

Ingredientes:
  • Una taza de arroz integral
  • Una taza de azúcar moreno
  • 8 tazas de leche de vaca o vegetal
  • Pistachos 
  • Miel
Preparación:
  1. Lavar el arroz hasta que el agua ya no salga blanca.
  2. Dejar el arroz en remojo durante 1 hora.
  3. Llevar a ebullición todo junto, la leche, el arroz y el azúcar.
  4. Cuando empiece a hervir, bajar el fuego al mínimo y cocer hasta que el arroz esté blandito, pero que no se rompa.
  5. Colocar el arroz en tazas individuales.
  6. Añadir los pistachos y regar con miel.


divendres, 25 de març del 2016

ARRÒS DE DIVENDRES SANT-ARROZ DE VIERNES SANTO

Quan era petita, Setmana Santa volia dir: vacances. I anàvem a Palafolls, a una masia on una família de pagesos s'havia pujat al carro de la hosteleria i llogava habitacions. 

La mestressa s'encarregava dels menús, eren tan repetitius que sempre sabies el que et posarien al plat. 
Per la nit seques bullides amb patates, molt bones per cert, i un tall de llom dur i sec de tant fi que era.
Els migdies eren una mica més variats. Un dels dies et portaven una sopa de pistons que sempre tenia el mateix gust i un dia vam descobrir que era de pastilla d'avecrem i de segon un tros de carn de corder que per aquelles casualitats, sempre et tocava aquell que l'ós n'ocupa tota la superfície.
El divendres sant la senyora Angeleta feia un arròs neeeeeegre però no de caramelitzar la ceba precisament, t'hi trobaves de tot, majoritàriament ossos petits no sé de quina carn que semblava que masteguessis caramels, algun tros de salsitxa mal tallada i molt de tant en tant un cap de gamba que malauradament havia perdut la cua.
I clar, sempre sobrava...recordo que em va impactar veure com el dia següent era el dinar dels gossos. Allà el tenien tot en un gran perolo, i ells jeien al costat sense fer-li massa cas.

Avui també hem fet arròs, però de peix, amb una sípia que encara era viva quan la vam anar a buscar a Blanes, acabada d'arribar de les barques i gambes vermelles, no gaire grans però molt bones.

El sofregit senzill, senzill, en aquest ordre, fregiu la sípia tallada a trossos en Oli d'Oliva Verge Extra. Afegiu un parell d'alls ratllats, dos tomatas sense pell ni llavors, un pebrot verd tallat amb les mans, safrà i un cullerot de fumet perquè quedi tot entre fregit i mig bullit. 
Ha de quedar espès com una confitura i per a  desenganxar-ho una mica, tireu-hi un bon raig de vi de Banyuls, que evapori l'alcohol i tot seguit l'arròs, avui l'hem posat ecològic, llarg i semicomplet, comprat a Perpinyà on hem viatjat per abastir-nos de productes típics d'allà que segurament també venen aquí.
Socarreu l'arròs (uns 100 grs per persona) i afegiu aigua o fumet (avui amb el cap d'un rap, una ceba, mitja cabeça d'alls i uns quants caps de gamba, ja sabeu, vint minuts, no oblideu espumar). Uns 250 cc per ració d'arròs.
L'he fet practicament tot al forn, dalt i baix. A 180º, uns quinze minuts. Quan faltaven cinc minuts he afegit les gambes, l'he tastat de sal i he apagat el grill.





En castellano

El sofrito es muy fácil, en este orden, freir la sepia cortada a trozos en #AOVE. Añadir dos ajos rallados, dos tomates sin piel ni semillas, un pimiento verde cortado con las manos, azafrán y un cucharón de fumet para que quede todo entre frito y hervido.
Ha de quedar espeso como una mermelada. Para desengancharlo de la paella añadir media copa de vino rancio o vino dulce natural de Banyuls.
Ahora el arroz, unos 100 grs por persona, les dais un par de vueltas y añadís el fumet (1cabeza de rape, 1 cebolla, unos cuantos ajos sin pelar, cabezas de 3 ó 4 gambas). Unos 250 cc de fumet por ración de arroz.
Lo podéis cocer prácticamente todo en el horno, a 180º, unos 15 minutos. Cuando falten unos 5 minutos añadid las gambas y probar de sal.






I de pas unes gambes a la planxa

dimarts, 22 de març del 2016

OLLETA DE PEIX AMB CARXOFES DE SANT BOI-CARXOFADA2016-OLLA DE PESCADO Y ALCACHOFAS


Divendres al matí em van convidar a fer una passejada en bici pel parc agrari de #santboi. Ohhhhh que gran, no m'ho pensava pas, més de 800 ha. Ens acompanyava l'Elena Amat, regidora de turisme de l'ajuntament.
L'Olivier de Cal Notari ens va explicar alguns secrets de cóm plantar carxofes, i a la Cooperativa agrària Santboiana vam conèixer tot el procès des de que arriben, les clasifiquen per tamanys i les posen en caixes per a portar a vendre. 
I és que durant tot el mes de març, en aquesta població tant a la voreta de Barcelona se celebra la 17a festa de la CARXOFADA #carxofada2016.
Per aquest motiu s'han organitzat sortides en bici a un camp de carxofes, tallers infantils carxofers, passejades en tractors a pedals, showcookings amb carxofes... 
Els restauradors locals #degustasantboi han dissenyat un menú degustació especial per a tastar tot de plats on la carxofa n'és la protagonista.
Tot una sèrie d'establiments participen també a la #rutadelatapa, entre ells Major, 41 on vam tenir el plaer de fer un vermut, acompanyats per la senyora alcaldessa Luïsa Moret, després del gran esforç que al menys jo vaig haver de fer, jeje feia mil anys que no anava en bici, encara que me'n vaig sortir força bé, i no em va caldre baixar cap vegada per empènyer la bici, això sí els nois de #Sombici m'anaven esperant tota l'estona.





Avui us porto un plat amb carxofes de Sant Boi i com que estem de vacances per la Costa Brava, les cuino en una olla de peix.
Segons Jaume Fàbrega, l'olla de peix és un plat mariner típic de la Costa Brava, de la família de les calderetes mallorquines i menorquines, calderos murcianos o caldeirades portugueses, no és ni una sopa ni un suquet, però també s'acompanya de patates com aquest últim. Jo avui cuino l'olleta, amb rap, lluç i sípia i les acompanyo amb les carxofes de Sant Boi.






Femcuinetes:
  • Poseu una mica d'oli d'oliva en una olla de ferro colat o de terrissa.
  • Afegiu tot junt en cru: el peix tallat a trossos i net (el lluç cap el final que és més tou i es trenca), dos tomàquets a talls sense pell ni llavors i una cabeça d'alls sencera, una branca de julivert. També podeu posar una ceba tallada en dos trossos.
  • Hi posem unes quantes carxofes de Sant Boi tallades en quatre  i ho sofregim a foc fort uns quants minuts.
  • Ho cobrim amb aigua i que bulli uns quinze minuts.
  • Cap el final afegim allioli negat.

En castellano

Rape, merluza y sepia

Preparación:
  1. Poner un poco de aceite de oliva en una olla de hierro o barro.
  2. Añadir todo el pescado cortado a trozos y limpio (la merluza un poco más tarde), dos tomates sin la piel ni las semillas, una cabeza de ajos entera y sin pelar, perejil. Podéis poner cebolla.
  3. Poner unas cuantas alcachofas cortadas en cuatro trozos y freir a fuego fuerte.
  4. Cubrir con agua y hervir unos quince minutos.
  5. Al final añadir allioli mezclado con un poco del caldo del pescado.

dimarts, 15 de març del 2016

SOPES ESCALDADES

Una de les coses que més m'agrada fer en aquest món, és obrir la nevera i improvitzar un plat de menjar, si és per uns quants començals millor que millor i si aquella està sota mínim...més divertit.
Ahir vaig arribar de la feina morta de fred, que és molt habitual últimament, m'estic fent gran...i em venia de gust alguna cosa calenteta però els dilluns gairebé no queda res a la nevera desprès dels excessos del cap de setmana, cal fer una mica de bondat.
En obrir el armari on guardo alguns pots de llegums i tomàquet, vaig veure que em quedava un de cigrons ja cuits i amb una pastanaga, una patata i un tros d'api em vaig fer un brou de verdures boníssim, senzill i ràpid, tan sols el vaig fer bullir uns vint minuts.
Qui no menja calent és perquè no vol, jajajajajaja

Del llibre de Jaume Fàbrega, "La cuina de pagès" 

SOPES ESCALDADES
  • el suc de bullir verdures
  • pa sec
  • un all
  • Oli d'Oliva Verge Extra

Talleu el pa molt finet, el fregueu amb un all i l'amaniu amb un raig d'oli d'oliva. Tot seguit l'escaldeu amb el brou bullent i que reposi cinc minuts.
Cuina d'aprofitament, sens dubte, m'ha sorprés que d'aquest plat al Ripollès sen diuen sopes d'afaitar, per què serà!


En castellano

Ingredientes:
  • El caldo de hervir verduras
  • Pan seco
  • Un ajo
  • #AOVE
Preparación:
  1. Cortar el pan muy finito, lo frotáis con el ajo y lo regáis con el aceite de oliva.
  2. Añadir el caldo hirviendo y que repose cinco minutos.





diumenge, 13 de març del 2016

ARRÒS DE GALERES, PÈSOLS I TELLINES

La meva besàvia, la iaia Marina, de la que encara no us he parlat mai, era una dona peculiar. Com que a casa seva eren pobres, de joveneta va venir a Barcelona a servir i per aquelles coses de la vida es va casar amb un senyorito, més pobre que una rata, que el deuria coneixer un dijous i del que va quedar vídua molt aviat, sort! la pobre dona es va omplir de fills i si el besàvi no traspassa potser n'haguessin tingut una dotzena, fills i filles " les Lòpez" que un dia ja us contaré...i van passar més gana, que, com s'acostumava a dir, un mestre d'escola, això sí, cuinava molt bo!
El seu nom Marina, per tradició el van portar algunes nascudes a la família, no gaire afortunades les pobres, tot sigui dit.
Quan em va nèixer la nena la meva iaia Júlia, la de les receptes, em va demanar que li poses Marina, i jo vaig dir:
-No, gràcies.

La iaia Marina feia un arròs de galeres, mmmmmmm.
Avui us en preparo un, amb pèsols del Maresme, sípia i tellines.

Necessitem:
  • Una tasseta d'arròs per persona
  • Dos galeres per persona
  • 1/2 sípia per persona
  • Un grapat de tellines (tigueu-les força estona en h20, que treguin la terra)
  • Pèsols del Maresme (per 4 n'he comprat un quilo). 
  • Ceba, all i tomata per fer el sofregit.
  • Brou suau de peix o aigua. Com que el farem caldòs uns 300 cc per persona.
Femcuinetes:
  1. Fregiu les galeres en oli d'oliva verge extra  i reserveu.
  2. En el mateix oli fregiu la sípia tallada a bocins i feu obrir les tellines, reserveu.
  3. En aquest oli feu un sofregit de ceba tallada prima, uns quants alls picats i tomata, però molt poca, sense pell ni llavors.
  4. Afegiu l'arròs i socarreu una mica.
  5. Afegiu el brou o aigua i tot seguit els pèsols i la sípia. Ha de coure uns quinze minuts.
  6. Quan faltin cinc minuts afegiu les galeres i les tellines.
  7. Podeu fer una picada d'all i julivert i afegir-la amb una mica del mateix brou dos minuts abans que acabi de coure el plat.
Amb aquest plat us dono les gràcies per haver-me fet 25.000 visites al bloc.




dissabte, 12 de març del 2016

COQ AU VIN-VERCINGETORIX



Diu la llegenda que Vercingetorix, cap dels Arverns, va regalar a Juli Cèsar un gall tan vell i tan dur que no es podia menjar i que simbolitzava la duresa de la campanya que aquest últim i les seves guarnicions estaven sofrint per apoderar-se de la Gal·lia, a la guerra que porta el mateix nom.
La llegenda diu també què Cèsar se'l va fer cuinar amb vi, símbol dels romans i que va convidar al cap dels druides en un moment de treva.

Vercingetorix va preguntar a Cèsar-de què estava fet aquell suculent plat?
-del gall vell i dur que em vas fer portar -va respondre Juli Cèsar.
Paradoxa difícil de creure quan el cap gal va fer servir la tècnica de la terra cremada per evitar l'avituallament de les tropes romanes.

Malauradament els dos personatges van enfrontar-se en una dura batalla a Alèsia, l'actual Alise-Sainte-Reine, que va durar 40 dies. Vercingetòrix va ser derrotat pels romans, portat a Roma i tancat a Tullianum on sembla que va morir.




COQ AU VIN

Necessitem:
  • Un gall negre del Penedès o un pollastre de pagès, tallat a trossos.
  • Un tall gruixut de papada ibèrica, tallada a daus.
  • Sal i pebre negre.
  • OOVE 
  • Cebetes de platillo o escalunyes.
  • Xampis, nets i laminats.
  • Bouquet garni o farigola.
  • Mig litre de vi de Borgonya.

Preparació:
  1. Fregim els daus de papada en oli d'oliva verge extra i els reservem.
  2. Fregim les cebetes en aquest mateix oli, uns vint minuts i les reservem.
  3. Fregim el gall, si voleu enfarinat i així queda la salsa més lligada o podeu fer un roux abans de tirar el vi.
  4. Poseu-ho al forn. Afegiu el bouquet o la farigola. Ha de coure tapat, aproximadament una hora, depenent de la bèstia.
  5. Netegeu i lamineu els xampis i salteu-los en una mica d'oli d'oliva.
  6. Quan faltin vint minuts afegiu les cebetes, els xampis i la papada.
  7. Podeu pasar el gall, les cebetes, els xampis i la papada a una safata neta per a servir i colar la salsa, us quedarà mé fineta.
  8. Avui ho servim amb patates fregides.

dissabte, 5 de març del 2016

SICHUAN PEPPER BEEF-FIVE SPICE-COOKING THE CHEF-CHING-HE-HUANG





El reto Cooking the chef, organizado por Aisha y Mon, de este mes nos ha llevado a Ching, taiwanesa afincada en Londres desde los once años y que ha internacionalizado y popularizado la cocina china. Interviene en numerosos programas televisivos.

Hoy os he preparado un wok inspirándome en una receta de esta guapa cocinera y con ella participo en el reto.

En la receta original Ching utilizaba cinco verduras de temporada como el brócoli o los tirabeques que yo he substituido por guisantes directamente porque ahora están en su mejor momento, y una hortaliza que aunque su uso ha quedado relegado a caldos y escudellas, es un alimento casi tan antiguo como la humanidad, pero quedó en un segundo plano cuando se generalizó el uso de la patata a la que supera en vitaminas y minerales. Sí, estoy hablando del nabo,  que según la medicina tradicional china es un alimento de naturaleza térmica neutra de sabor dulce y amargo a la vez que mejora la circulación de la energía del cuerpo y que va bien para curar los catarros. Últimamente lo estoy usando en arroces y estofados y os aseguro que está buenísimo. Hoy además los he puesto negros que en Catalunya se ha convertido en un producto de prestigio, son muy famosos los guisados con pies de cerdo.




ingredientes:
  • 2 filetes de carne de ternera cortada en tiras de 2 cm
  • 2 cucharadas de aceite de cacahuete
  • 1 chile rojo sin pepitas cortado
  • ½, cebolla picada
  • 1 puñado de guisantes
  • 1 puñado de maiz
  • 2 zanahorias cortadas a rodajas
  • 2 nabos negros cortados a rodajas
  • 300 cc de caldo de verduras o de carne
  • 1 cucharada de salsa de soja 
  • 1 cucharada de harina de maíz desleida en un poco de agua
  • sal y pimienta blanca molida
Para  marinar la carne
  • 1 cucharada de vino de arroz Shaohsing (yo he puesto sake)
  • 2 cucharaditas de pimienta de Sichuan
  • 1 cucharada de salsa de soja 
  • 2 dientes de ajo picados
  • ½ cucharadita de polvo de cinco especias chinas (cassia, anís estrellado, gengibre, clavo, hinojo)
Preparación
  1. Mezclar todos los ingredientes de la marinada en un tazón y dejar la carne toda la noche.
  2. Calentar un wok a fuego alto y agregar el aceite. Sofreír la carne marinada durante 2 minutos.
  3. Añadir el chile rojo y  la cebolla y rehogar durante menos de 1 minuto.
  4. Añadir el resto de las verduras y saltear durante 1 minuto.
  5. Incorporar el caldo (que tiene que ser caliente) y mezclar bien. 
  6. Sazonar con la salsa de soja.
  7. Cuando empiece a hervir, añadir la harina de maíz  y remover bien.
  8. Servir con arroz Jazmín.



divendres, 4 de març del 2016

SOPES: HARIRA A LA MEVA MANERA


La Harira és per a mi la més reconfortant de les sopes, típica del Marroc i Algèria, feta principalment de llegums (llenties i cigrons) i tomàquet, porta carn de corder o de vedella, fideus o arròs, apí, cilantre, ceba i espècies. Es pot fer una versió vegetariana, afegir bitxo per a que piqui, o canviar el corder o la vedella pel pollastre. Si teniu pressa podeu posar les llegums ja cuites però no queda igual.

Es pot acompanyar de MAAKOUDA que són una mena de croquetes de patata xafada especiades amb pebre negre, canyella, alls i julivert i arrebossades amb pa.

És una sopa molt contundent que es pren durant el Ramadà, però encara que us sorprengui per la composició, senta d'allò més bé.

Cap el final de la cocció se li afegeix la tedouira, generalment de farina barreixada amb aigua que serveix per espessirla.

Jo avui he fet una versió una mica catalanitzada i he canviat els cigrons per mongetes del ganxet.

La faig en dues olles.
  • Si la feu amb cigrons poseu-los en remull la nit abans
                               A LA OLLA 1
  1. Sofregeixo la carn de corder o vedella tallada a trossets en oli d'oliva #OOVE i afegeixo un parell d'ossos de vedella.(200 grs).
  2. Hi poso les mongetes remullades (150 grs) i les llenties pardines, uns 100 grs, sense remullar ( a vegades he fet servir les llenties vermelles però com que no tenen pell queden massa desfetes pel meu gust).
  3. Una branca d'api sense les fulles, tallada petita.
  4. Dues cebes tallades a mitges llunes.
  5. Mig manat de cilantre.
  6. Un canonet de canyella.
  7. Una culleradeta de gingebre.
  8. Una culleradeta de cúrcuma.
  9. 1/2 culleradeta de comí molt.
  10. Dos litres d'aigua freda.
  • Ho faig bullir una hora, li trenco el bull dos cops amb un got d'aigua.
                                                        A LA OLLA 2
  1. Faig bullir en un litre d'aigua, durant 3/4 d'hora, un quilo de tomàquet de penjar amb sal i pebre. 
  2. Afegeixo 2 cullerades de tomàquet concentrat.
  3. Ho passo pel colador xinès i ho afegeixo a la olla 1.
  • Ara és quan s'ha de posar l'arròs o els fideus i deixar-ho coure uns quinze minuts més.
  • Afegiu la tedouira, jo hi poso un parell de cullerades de farina de blat de moro barreixades en mig got d'aigua. Que cogui uns minuts.
  • Hi ha qui posa ou batut i apaga el foc.
  • Serviu.
  • Ah! i porta llimona, cadascú que se'n posi.


dijous, 3 de març del 2016

#OOVE-GALETES D'OLI-ATENEA

Quan tenia nou anys vaig començar a llegir mitologia grega. Aquelles històries tan humanes de sers sobrenaturals em van captivar de tal manera què en pocs mesos ja coneixia la vida i miracles de tots els déus que vivien a l'Olimp. Desprès van venir l'Odissea, la Ilíada, l'Enèida...

Engolida, Atenea.
De Zeus i Metis vas nèixer,
Del cap del teu pare, armada.
Deesa de la raó, la teva inteligència et precedeix.
Inventora.
Amb Posidó l'Àtica et vas disputar, l'olivera i l'oli d'oliva els vas donar.

Mites a part, sembla però que el coneixement de l'olivera ve de molt lluny. Se sap que durant el Paleolitic (12000 ane) l'arbre ja es feia servir i cap el 4000 ane, al Llevant Mediterrani, la barreja d'una varietat africana amb una d'oriental va proporcionar fruits més grossos que es deurien destinar al consum humà. A Creta està documentat el seu us des del Minoic Antic (2600 ane). Els egipcis els hi van importar, li van donar finalitats cosmètiques, i el van començar a conrear cap el 2000 ane com està documentar en una imatge dins d'una tomba, on uns quants esclaus, esclafen olives en un molí de pedra. Com gairebé tot, els fenicis el van portar cap a la Península Ibèrica en torn el segle XI ane. 
Els grecs són grans consumidors d'oli d'oliva que també el fan servir per iluminar-se com ho prova la gran quantitat de lamparetes de pedra i ceràmica trobades a les excavacions, ja el comercialitzaven, però són els romans els que amb l'elevada necessitat d'aquest preuat or líquid per abastir la metrópoli creen tot un seguit de rutes des de la Península, el nord d'Àfrica i a la part meridional de França. Les àmfores per contenir i transportar l'oli prenen una importància cabdal.




Avui fem galetes d'oli, a casa en som una mica adictes, generalment comprades fetes, però com els egipcis hem començat a fabricar-les nosaltres. Això sí, amb la recepta de Tugores i Sureda.

Ingredients per fer unes 40 galetes:
  • 110 ml d'aigua tébia
  • 100 ml OOVE 
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 15 grs de llevat de forner
  • 350 grs de farina
Preparació:
  1. Si teniu una amasadora ho podeu pastar uns quants minuts aneu fent en en aquest ordre, si no a mà.
  2. barregeu el llevat i l'aigua fins que es fongui.
  3. Afegiu la sal i l'oli d'oliva verge extra.
  4. Incrporeu la farina i pasteu.
  5. Deixeu la masa tapada fins que dobli el volum (ho deixo dins la màquina)
  6. Ho aplaneu i talleu les galetes.
  7. Les posau a la llanda del forn, sobre un paper o hi poseu una mica d'oli, separades, que no es toquin entre sí. Tornaran a pujar.
  8. Escalfeu el forn a 175 º
  9. Punjeu les galetes.
  10. Que coguin uns 50 minuts.
Les podeu guardar en un pot hermètic un cop fredes.