dimarts, 28 de març del 2017

POLLASTRE A L'AST AMB CERVESA MINERA


A l'ast és una tècnica culinària que ja s'esmenta al Llibre de Sent Soví (1324), el receptari més antic conservat en llengua catalana, o al Llibre del Coch del Mestre Robert, publicat per primera vegada al 1520 a Barcelona, i que consisteix a introduir una bèstia sencera, però també a trossos o parts, en un ast o tija de ferro o altre metall i coure'l al forn o a un foc a terra, mentre va donant voltes.

Antigament a moltes cases de Catalunya i Occitània tenien a la llar de foc un ast suportat a cada extrem per un cavallet i que es feia girar manualment.

I deixo caure si el capfoguer de ferro trobat al jaciment iber de Puig Castellar tindria la mateixa funció!


Pollastre a l'ast amb cervesa Minera


Ingredients:
  • Un pollastre sencer i ben net
  • Sal, pebre negre i oli d'oliva
  • Una ampolla de Cervesa Minera Carbó-English Porter (estil fosc de cervesa desenvolupat a Londres a partir de maltes marrons i que el nom es registra per primer cop al segle XVIII)




Preparació:
  1. Salpebrem i oliem el pollastre, l'encastem a l'ast, el posem al forn amb una safata que vagi recollint el suc, i que doni voltes una hora ben bona.
  2. Passat aquest temps, obrim el forn i ruixem el pollastre amb la cervesa, repetim aquesta operació dues o tres vegades més fins que el pollastre estigui ben torrat.



divendres, 24 de març del 2017

ESPAGUETI AMB GAMBES-FORVM CHARDONNAY


Avui fem una recepta de pasta proposada per una bona amiga, la Lola Beltran. Porta un toc especial a la salsa. L'hi posem un vinagre que ens han fet arribar, molt amablement, els del Celler Augvstvs Forvm Es tracta d'un vinagre molt suau, transparent i una mica dolç que combina perfectament amb plats de peix i marisc. És un vinagre elaborat amb vins d'alta qualitat de la varietat Chardonnay.


Espagueti amb gambes


Ingredients:
  • 350 grs d'espagueti 
  • 600 gr. de gambes 
  • 2 alls pelats  
  • Julivert  
  • 5 tomàquets sense pell ni llavors
  • Una cullerada gran de farina (15 gr. aproximadament) 
  • 400 cc de brou de peix  
  • 75 cc de vi blanc  
  • Una fulla de llorer  
  • Pebre negre mòlt 
  • Sal 
  • Oli d’Oliva Verge Extra 
  • Vinagre Forvm Chardonnay

Preparació:

  1. Podem anar picant els alls i el julivert a mida petita. Ho posem en una olla amb una mica d’oli juntament amb el tomàquet ratllat i fem un sofregit.
  2. Quan s'hagi evaporat tota l'aigua que deixen anar els tomàquets hi posem una mica de farina, per després afegir en aquest ordre el brou de peix, el vi blanc, la fulla de llorer, el pebre negre i una cullerada sopera de  vinagre Forvm Chardonnay.
  3. Ara hi posem les cuetes de gambes.
  4. Mentre es pot anar bullint la pasta fins a tenir-la al dente. Un cop escorreguda, s’afegeix a l’olla amb la salsa i les gambes i ja tindrem llestos uns deliciosos espaguetis amb gambes i vinagre Forvm Chardonnay.
  5. Decorem amb una mica de julivert.


dimecres, 22 de març del 2017

GALTES AL FORN AMB MELMELADA DE PERA

Carn? Menuts?
Les galtes de porc, vedella o xai, més dures que una pedra si les cous poc, són un "Tiberi de Déus" si ho fas lentament, unes quantes hores, unes quatre, i si les combines amb una melmelada... preparat a tastar una de les coses més bones que es poden posar damunt la taula,  al menys per a mi.





Galtes de porc al forn i melmelada de pera


Ingredients:
  • 4 galtes de porc
  • 2 cebes de Figueres
  • 3 tomàquets 
  • 1 cabeça d'alls
  • Sal, pebre, Oli d'oliva i llard
  • Vi ranci (un bon raig)
  • Melmelada de Pera Margot



Preparació:
  1. Salpebreu les galtes i poseu-les en una safata que pugui anar al forn, embadurneu-les amb una mica de llard i ruixeu-les amb oli d'oliva. 
  2. Poseu-les al forn a 180º una hora. Quedaran una mica torradetes per fora.
  3. Peleu i talleu les cebes i les tomates. Deixeu la cabeça d'alls sencera menys un parell d'alls que pelereu.
  4. Baixeu la temperatura del forn a 120º i afegiu les verdures i un bon raig de vi ranci. Tapeu amb paper de forn i així no quedarà sec. Ho deixeu un parell d'hores.
  5. Retireu les galtes i passeu tota la salsa per un colador xinés.
  6. Torneu a possar les galtes i la salsa i torneu-ho al forn una mitja hora més.
  7. Serviu amb una bona cullerada de melmelada de pera.


dijous, 16 de març del 2017

BARCELONA BEER CHALLENGE


Arriba la 2a edició del Barcelona Beer Challenge que s'enmarca dins del Barcelona Beer Festival, els dies 24, 25 i 26 de març i que aquest any canvia d'emplaçament  a La Farga de l'Hospitalet.

El dia 25 es donarà a conèixer la millor cervesa artesana de 2017 i es lliuraran tots el premis que enguany otorga també a la millor cervesa novel, creada a partir de l'1 de gener de 2015 i tingui la millor mitjana entre les seves tres millors cerveses.

Per aquesta edició s'han inscrit 756 cerveses de 203 marques, el que representa un increment del 51 % i un 42% respectivament, si ho comparem amb l'any passat. És per això que s'ha reforçat el nombre de membres del jurat, amb jutges tant nacionals com a internacionals.

S'incorpora també com a novetat una fitxa d'evaluació cervesera més eficient per a elaborar el perfil organolèptic de cada cervesa i que es farà arribar a cadascun dels concursants.















El director del concurs Àngel Tarriño explica que l'experiència de l'any passat ha posicionat el concurs a nivell estatal i europeu, però també a nivell internacional amb la participació aquest any per primera vegada de cerveses de països com Colòmbia per exemple. 

L'Àngel Tarriños ha tingut l'amabillitat de contestar-nos algunes preguntes:


He llegit en el dossier de premsa que ha augmentat en un 51% el nombre de cerveses inscrites i la participació de les marques s’ha incrementat en un 42% respecte l’any passat. Creu que es pot parlar del concurs en la seva segona edició com una experiència molt exitosa? que la participació de països com Colòmbia li donarà encara més projecció mundial? I quins països li agradaria que en properes edicions participessin?
  
Tenint en compte que les previsions més optimistes d’increment de cerveses participants era del 30%, sí, podem qualificar la participació al BBC17 com d’èxit. En aquest augment de participació creiem que ha tingut a veure la projecció del Barcelona Beer Festival, el ressò mediàtic que han tingut els premis dins i fora de l’estat i els efectes en la potenciació de la imatge i repercussions a les ventes dels premis. Ha resultat ser una eina molt útil per als cervesers i el sector se n’ha adonat.

Evidentment, la participació de països de fora del continent europeu té una repercussió en la difusió del concurs, sempre positiva i molt valorada per l’organització. És sinònim que la feina de difusió s’està fent bé i que arrosseguem la confiança de cerveseres


Jo no vaig tenir l’oportunitat d’assistir l’any passat i m’agradaria que em fes cinc cèntims de cóm es desenvolupa l’entrega de premis.

L’Any passat va ser una sorpresa veure que havíem creat un ambient de trobada dels cervesers on es podia palpar la companyia del sector. Al 2016 s’anaven anunciant les categories dels premis i a continuació els tres premiats (or, plata i bonze). Enguany comptarem també amb un còmic local per donar un toc encara més distès a la cerimònia.


A on es vol arribar dins del món cerveser?

A reconèixer la bona tasca que s’està fent al sector i donar visibilitat aquelles cerveses que compleixen elevats estàndards de qualitat.


I a què es deu l’èxit que estan tenint les cerveses artesanes?

Eren les grans desconegudes a un país molt centrat en el vi i cava com a begudes de qualitat. La irrupció de cerveses de qualitat, diversificació d’estils, existència d’esdeveniments que acosten la cervesa al públic general i la gran oferta de locals han obert un nou camp per explorar nous productes i propostes en constant renovació que han cridat l’atenció de molts consumidors.


Serà un boom que passarà i que només aquelles marques que ofereixin qualitat podran obrir-se camí en el mercat?

És indubtable que el mercat prioritzarà aquelles cerveseres que elaborin cervesa de qualitat. El públic cerveser ja té moltes eines per discriminar entre qualitats de cervesa i  més la gran majoria de marques del país no deixa d’implementar millores en la maquinaria, tècniques i matèries primeres que acompanyen aquest creixement.
Pensem també que poques marques de cervesa han tancat, fa 10 anys que es diu que la cervesa artesana és una moda i encara no assoleix l’1% de la quota de mercat. Encara queda molt potencial al sector.


Què creu que aporta aquest concurs en l’actual estat del sector cerveser?

Visibilitat, credibilitat, professionalització i una eina molt important per tal de promocionar la marca i les cerveses  guanyadores.


Com a bloguer-cuinera que sóc, quin tipus de cervesa em recomana per a cuinar?

Et recomano cerveses negres que aporten tocs torrefactes o de tipus belgues, fortes en alcohol i de matisos dolços. No et recomano fer servir cerveses molt amargues.

-Així ho faré i moltíssimes gràcies Àngel.




dilluns, 13 de març del 2017

TRUITA DE CARXOFA I SALSA ROMESCO-CARXOFADA 2017


El mes de març és mes de carxofa!

L'Ajuntament i l'associació de restauradors de #SantBoiDegusta impulsen de nou una campanya recollida sota l'etiqueta #madeinsantboi per a promocionar aquesta hortalissa característica i genuina de Sant Boi i el Parc agrari que aquest any preveu una collita de 500.000 quilos.

18 bars i restaurants de la ciutat hi participen oferint, durant tot el mes, plats elaborats amb carxofa a les seves cartes.

EL MES DE LA CARXOFA culminarà el dia 2 d'abril amb la tradicional #carxofada2017 que enguany celebra la 18a edició on l'atractiu principal de la jornada serà l'oferta gastronòmica. Es podrà degustar un menú dissenyat per l'ocasió on la carxofa serà la protagonista.

Passejades en bici, showcookings, concerts, tallers infantils i trobades diverses acompanyaran la jornada. Es podran comprar carxofes a càrrec de la Cooperativa Agrària Santboiana.

Avui fem una truita de carxofa i l'acompanyem amb salsa romesco.

Ingredients per a la salsa Romesco:
  • 2 nyores 
  • 1/2 gra d'all
  • 12 avellanes 
  • 6 ametlles
  • Molla de pa (jo hi poso una galeta Maria)
  • OOVE vinagre i sal
Preparació:
  1. Poseu les nyores en aigua tèbia per rehidratar-les.
  2. En un morter piqueu el mig all amb una mica de sal. Afegiu la polpa de les nyores que podeu rascar amb un ganivet.
  3. Afegiu les avellanes i les ametlles i aneu picant fins que es faci una massa molt fina.
  4. Afegiu la molla de pa xopada en vinagre (jo no li poso pa, li tiro un rajolinet de vinagre i una galeta Maria)
  5. Aneu afegint oli d'oliva com si fessiu allioli.



Ingredients per a la truita de carxofa:
  • 3 o 5 carxofes
  • 3 o 5 ous
  • Oli d'oliva
Preparació:
  1. Peleu les carxofes, traient-lis el tronxo i les primeres fulles. Aquestes no tenen pèl.
  2. Talleu-les en vertical i fregiu-les en oli d'oliva. saleu-les una mica.
  3. Bateu els ous i quan la carxofa estigui ben cuita, els aboqueu i quan quallin, hi poseu una cullerada de salsa romesco, la tombeu i la coeu per l'altra banda.



diumenge, 12 de març del 2017

MATÓ DE MONJA-LA FUNDACIÓ DE SANT JOAN DE TER-KEDADASTJOANAB17


L'etapa de la dominació musulmana havia estat fatal per la pervivència dels monestirs, que en época visigòtica s'havien estès per tot el territori. Moltes esglésies havien persistit amb grans dificultats, però les comunitats monàstiques, situades fora dels conjunts poblacionals, varen anar desapareixent.

Ha de pasar un període de pau, després de l'alliberament de la dominació sarraïna, perquè es multipliquin les fundacions monàstiques que proliferen arreu, a Carcassona, Rasés, Caunes, Agda, etc, impulsades totes elles per Sant Benet. No és així al nostre territori que sembla que es recuperen més tard i més a poc a poc. La primera fundació que data de finals del segle VIII, la trobem a Arles de Tec al Vallespir. Vindran més tard Sant Andreu de Sureda i Sant Genís les fonts al Rosselló, el de Banyoles a Girona, el de Sant Pere d'Albanyà a la Garrotxa...totes elles d'iniciativa particular, probablement abats d'antics monestirs visigòtics que s'havien vist obligats a fugir en temps passats. No intervenen de moment les cases comtals i menys el rei. Això durarà tot el segle IX.

Amb l'enfortiment del poder comtal, tornaran a surgir monestirs que perduraran al llarg dels segles. Eixalada-Cuixà (840) protegit pel comte Miró, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses anomenat antigament Sant Joan de Ripoll o de Ter, ambdos fundats per Guifré, i Guinedella, comtes de Cerdanya, Urgell, Osona, Girona, Barcelona i Conflent.

Ripoll fundat pels comtes entre el 879, moment en que s'ocupa el Ripollès i la Plana de Vic, i el desembre del 880 que ja funciona amb tota normalitat i que es tractava d'un edifici molt humil, no és fins el 888 que es consagra l'església de Sta Maria, pròpiament monasterial, i dos anys més tard la de Sant Pere amb caràcter parroquial.
Els comtes lliuraren l'església de Sta Maria al bisbe de Vic, Gomar, juntament amb un calze i una paterna d'or, un Missal, un serf i un alou a la Cedanya, Llus, ratificant així el seu caràcter de patrons. També hi lliuraren el seu fill Radulf amb tota la seva herència. L'església de Sant Pere també consagrada pel bisbe de Vic, fou encomanada a l'abat Daguí i als monjos de Ripoll.





L'altra església pojectada a Ripoll, la de Sant Joan, fou construida a un parell d'hores riu amunt (a cavall s'enten) i els comtes Guifré i Guinedella la dedicaren a una nova fundació monasterial, aquesta de caràcter femení, probablement amb motiu del naixement d'una filla, pels voltants del 880.

El 26 de juny de 885 els comtes hi lliuraren la seva filla, Emma, la dotació d'aquesta i cinc serfs i encomanaren a uns sacerdots la direcció de la casa monasterial mentre va durar la minoria d'edat de la futura abadessa.

El 24 de Juny de 887 el bisbe de Vic, Gomar, la consagrà i li concedí atribucions parroquials. Dotada de bens i de terres limitades a llevant per la carena que separa els comtats d'Osona i Besalú, al nord pel riu Ter, a ponent per la serra d'Arçamala i per la serra de Sta Magdalena a Vallfogona del Ripollès al sud, va contribuí a la repoblació dels territoris de la Catalunya central. 

Després de la mort del comte l'estiu del 897 la poderosa Emma ja com abadessa desenvolupà una gran activitat econòmica al llarg del seu abaciat, sembla però que la majoria d'escriptures de compra, més de cent, les fa en nom propi i no pel monestir. El patrimoni n'obstant passarà a àquest a la seva mort.



Als arxius dels monestirs s'han conservat molts documents que ens han ajudat a conèixer la nostra història

Tota aquesta història i un parell més que vindran, són per il·lustrar la magnífica #kedadastjoan17 que una bona colla d'amics bloguers hem tingut la sort de gaudir capitanejats per l'Adriana de Sugar Palace, a Sant Joan de les Abadesses, on el Pau d' Alt Ter ens ha fet una explicació magistral i molt apassionada del monestir i totes les històries que allà a dins hi passaren en temps ja molt llunyans.





Ho amanim preparant un postre que malauradament ha caigut en desús, bo boníssim, que van popularitzar les monges del monestir de Pedralbes i que podríem englobar dins del món de les cremes, molt semblant a la ginestada, al menjar blanc o a la crema catalana.


Mató de monja

Del llibre "La cuynera catalana" anònim de 1835: 

"Per fer menjar blanch ó mató de monja: A cada porró de llet se hi posarán tres unsas de farina de arros, y nou unsas de sucre; se posará en la olla ó cassola la farina de arros se hi anirá tirant la llet poch à poch, remenant ab la cullera á fi de no agrumullarse ab un trosset de escorsa de llimona, sucre, un pols de sal, y un troset de canyella, se posarà al foch en brasas ben encesas, y remenantho contínuament sens parar, hahent bullit un rato, se traurà la escorsa de llimona y la canyella perque no hi done massa gust, després se fará la proba per saber si te lo punt, prenent una gota ab la punta del gavinet se posarà á la bora de un plat, y cuan sia freda, vehent que se desprèn del plat y no se apega en los dits se podrá epartar del foch se abocará en una plata, se dexará refredar y se podrà servir."





Ingredients:
  • Un litre de llet sencera
  • 200 grs de farina d'arròs
  • 150 grs de sucre moré
  • Un canonet de canyella
  • La pell d'una llimona
  • Uns brins de safrà
  • Galetes per acompanyar
Preparació:
  1. Feu un bull amb la llet, el canonet de canyella i la pell de la llimona. Deixeu infusionar mentre es refreda i retireu la canyella i la llimona.
  2. Barregeu la llet amb la farina d'arròs i el sucre i porteu molt a poc a poc i amb foc molt suau a ebullició. No deixeu de remenar o se us faran grumolls.
  3. Afegiu uns brins de safrà i seguiu remenant fins que tota la crema agafi color groc.
  4. Disposeu en plats o motlles i deixeu refredar.
  5. Serviu acompanyat de galetes.
Que bereneu de gust!




#kedadastjoanab17

diumenge, 5 de març del 2017

BACALAO A LA VERACRUZANA CON ESENCIA DE VAINILLA-ENRIQUE OLVERA-COOKING THE CHEF


Cuando Hernán Cortés en 1519 fondeo con su barco una pequeña roca frente a la Costa Veracruzana, se encontró con los Totonacas. Éstos pobladores que dominaban aquella región de México cultivaban y custodiaban una especie exótica desconocida para los europeos y los comerciantes árabes y que se llamaba vainilla, la usaban como medicamento y para perfumar sus templos.

Cuenta la leyenda que una bella princesa llamada Lucero del Alba fue muerta por los sumos sacerdotes al huir con un hombre, desobedeciendo el decreto que le prohibía desposarse con cualquier mortal. En el lugar donde se derramó su sangre brotó una planta que cuando maduró desprendía un aroma tan exquisito que pensaron que solo podía ser la reencarnación de la princesa por este motivo los Totonacas creían que la vainilla era sagrada. 

Con esta receta participo en el cooking the chef dedicado a Enrique Olvera.


Bacalao a la veracruzana con esencia de vainilla


Ingredientes:
  • 4 trozos de morro de bacalao
  • 4 jitomates
  • 2 chalotas
  • 1 chile Guero en juliana
  • 1 cebolla
  • 1 vaina de vainilla
  • Un puñado de alcaparras
  • Mantequilla
  • Miel
  • 1 ajo picado
  • Vino blanco (una copa)
  • Olivas negras de Aragón
  • Tomatitos Cherry
  • Sal, pimienta y AOVE

Preparación:
  1. Calentar una cucharada de mantequilla y freír las chalotas cortadas a rodajitas.
  2. Freír los jitomates sin la piel y las pepitas que habremos reservado, la miel y la vainilla.
  3. Freímos las alcaparras en aceite de oliva.
  4. En una cacerola colocamos el bacalao, las alcaparras, las chalotas, los jitomates y la cebolla cruda cortada en juliana. Picamos el ajo por encima, regamos con aceite de oliva y añadimos el vino. Tapamos con papel de horno y cocemos unos 10-12 minutos.
  5. La vinagreta la haremos con las pepitas del tomate que hemos reservado, aceite de oliva y el caldo de cocer el pescado.
  6. Freímos la piel de los jitomates y reservamos.
  7. Hacemos una cama con el jitomate, las alcaparras y las chalotas. Añadimos la vinagreta y colocamos el bacalao encima.
  8. Decoramos con la juliana de chile Guero, las olivas negras, que podeis laminar, la vainilla, la piel de tomate frita y los tomates Cherry.


dijous, 2 de març del 2017

TAGINE DE PIT POTA BLAVA I CARXOFA PRAT AMB SALSA ROMESCO


Arrenquen les VIII Jornades Gastronòmiques #PotaBlava i #CarxofaPrat que organitza l'Associació de Gastronomia i Turisme i l'Ajuntament del Prat de Llobregat dins del MARÇ Gastronòmic, i que duren fins el 2 d'abril, on 32 restaurants del Prat, Sant Boi, L'Hospitalet, Sant Just, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona, ofereixen menús on el Pota Blava i la Carxofa en són protagonistes. 





El Sr. Pota Blava i la Sra Carxofa són feliços i mengen.

Tagine de pit Pota Blava i Carxofa Prat amb romesco


Ingredients:
  • 3 pits de pollastre raça Pota Blava tallats a quadrats
  • 3 Carxofes Prat tallades en quatre trossos
  • 1 ceba tallada a mitges llunes
  • 2 alls
  • 1 copa de vi negre DO Penedès
  • Julivert
  • Pel Romesco: 4 pebrots de romesco, 3 tomacons, una llesca de pa, 3 alls, 12 ametlles, sal i aigua.
  • OOVE, sal i pebre negre


Preparació:
  1. Salpebreu el pollastre i deixeu-lo macerar durant dues hores, a la nevera, amb un bon raig d'oli d'oliva, un parell d'alls i una copa de vi negre.
  2. Mentre fregiu la ceba dins la tagine a foc molt suau amb una mica d'oli d'oliva i un polzim de sal.
  3. Prepareu el romesco: fregiu la llesqueta de pa i els pebrots en una mica d'oli. Escaliveu els alls i els tomacons. Feu una picada amb les ametlles, els alls i els tomacons i afegiu el pa i els pebrots, saleu  i deixateu amb aigua.
  4. Peleu i talleu les carxofes.
  5. Afegiu a la tagine el pollastre, el romesco i les carxofes, ho tapeu i ho feu coure uns 20 minuts.
  6. Serviu i escampeu una mica de julivert.


dimecres, 1 de març del 2017

TOTS ELS BACALLANS

Avui posem fi al Carnaval, és dimecres de cendra, enterrarem la sardina, vestida amb un trajo ridícul i començarà la Quaresma. 40 dies d'abstinència i dejuni, els diumenges no compten, i que finalitza el dia de Pasqua.

Durant aquests dies de carnaval el rei Carnestoltes i la vella Quaresma han mantingut una lluita que la vella Quaresma ha acabat guanyant, s'abandonen les lleis del rei Carnestoltes: banquets, festa boja, desordre, i els dies de disbauxa donen pas al dejuni, a l'ordre i a la calma.

Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim sever de sopes amb oli, verdura i aigua, i tant sols els diumenges es podia menjar peix, fet que queda representat a la figura de la vella Quaresma, una dona vella i sinistra que sembla una bruixa, amb set peus, que simbolitzen les set setmanes que separen el Carnaval de la Setmana Santa i que porta sempre un tros de bacallà a la mà, per a recordar que no es pot menjar carn. Sembla que dibuixada i retallada es penjava a les cases a mode de calendari, els nens li tallaven un peu cada setmana i el diumenge de Pasqua la tiraven al foc. 

Unes quantes receptes amb bacallà



Bacallà de barca



Bacallà a la llauna



Bacallà pebrat



Suquet de bacallà



Bacallà amb panses i pinyons



Bacallà amb samfaina


Bona Quaresma!