Dissabte matí. Trobada
de blocaires gastronòmics. La Cerdanya Tour 2015. Organitza: la Montse de la cuina
de la Mussola. Degustació de coques del
Forn d’en Jordi. Tast d’embotits Turet.
En Michel ens explica el seu nou projecte amb la resina d’avet. Etcètera.
Gairebé puc sentir
el fred. Caminant entre la neu. Els peus mig descalços. Les sabates trencades
que ni una sola marxa pel mantell blanc del Pirineu resisteixen. Terreny muntanyós.
Paletes, fusters,
ferrers, electricistes, mecànics, lampistes, no només construïren aquells
búnquers de ciment armat a mode de catacumbes,
laberints de galeries, també els camins que hi portaven. Ajudats només per
animals de tir vells i cansats. Cap maquinària. Algun camió tronat que servia més
d’ enllumenat a l’hora d’encofrar que d’una altra cosa.
Vint-i-vuit
barracots destinats a protegir-los del fred i la neu, sovint no arribaren. S’aixoplugaren
en cases i edificis de tota mena, la
majoria de lleva, 3 anys de servei militar. Alguns es quedaren, alguns
desertaren.
Puc sentir la fam.
Patates, arròs i llegums que destinades a la tropa oficials falangistes
dediquen al estraperlo i al contraban. Magnànims pagesos que els calmeu la gana.
Puc sentir la pudor,
tants d’homes treballant junts, treballant
dur, el ciment a les espatlles, vestits amb monos de feina, desgastats, escassos, aprofitats un dia i un
altre.
-No hi ha dutxes!
-Farem servir
regadores!
-Bon pagès –teniu feina
extra, renteu-me la roba.
Puc sentir l’enyorança
d’uns homes, la majoria asturians, alguns encara nens, lluny de casa ja
fa molt temps, ara soldats, ara incorporats,
constructors d’obres silenciades, mai llicenciats, dits inicialment ingeniers, son sapadors, vinguts per voluntat , soldats,
miners.
Molts marxaran... alguns quedaran..
- Casaments.
-El Berguedà és a
prop. Mines de carbó que mans caldrà.
Altres no tornaran...
Gairebé puc sentir
el fred, quasi la fam, segur l’enyorança.
MONGETA SECA ESTOFADA
Del llibre La cuina de Cerdanya. De Mª Rosa Molins Pons. Ed Farell
He posat les mongetes a remullar, unes quantes hores, en aigua bona. S'escorren i es fan bullir durant 1 hora i mitja. Tres cops els trenco el bull amb un got d'aigua freda. Baixo el foc i tapo, i de peu pla vaig tastant fins que son toves com mantega, ara és quan hi poso la sal.
En una cassola de fang frexeixo la cansalada i els alls, amb pell i tot, el llorer i la farigola.
Ara la ceba i quan comença a canviar de color hi poso el bull negre i els tomàquets tallats en quatre.
Incorporo les mongetes escorregudes i deixo coure tot junt un 10 minuts.
MONGETA SECA ESTOFADA
Del llibre La cuina de Cerdanya. De Mª Rosa Molins Pons. Ed Farell
He posat les mongetes a remullar, unes quantes hores, en aigua bona. S'escorren i es fan bullir durant 1 hora i mitja. Tres cops els trenco el bull amb un got d'aigua freda. Baixo el foc i tapo, i de peu pla vaig tastant fins que son toves com mantega, ara és quan hi poso la sal.
En una cassola de fang frexeixo la cansalada i els alls, amb pell i tot, el llorer i la farigola.
Ara la ceba i quan comença a canviar de color hi poso el bull negre i els tomàquets tallats en quatre.
Incorporo les mongetes escorregudes i deixo coure tot junt un 10 minuts.
- 300 grs de mongeta seca.
- 1/4 kg de bull negre.
- cansalada.
- 1 ceba.
- 2 tomàquets.
- 1 fulla de llorer.
- 1 branca de farigola.
- oli d'oliva i sal.
Nena, quina entrada més emotiva!!!!
ResponEliminaI la recepta autèntica cuina cerdana
Ptnts
Dolça
Gràcies Dolça.
EliminaMolts petons.