diumenge, 24 d’abril del 2016

UN GALLEGO I UNA CATALANA-POP I SALVITXADA



Primer novio i dos marits "gallegus" deu voler dir alguna cosa. Heu tastat mai el pop amb patates a la gallega amanit amb una de les salses catalanes més antiga i més bona que existeix i que no he sabut fer bé fins avui, que el meu profe d' Història de la Gastronomia, en Toni Ribas, me n'ha fet cinc cèntims?

Si us voleu liar molt, compreu pop a la peixateria, el congeleu i així quan el bulliu el trobareu prou tendre, l'heu d'espantar tres vegades, treure'l de l'olla amb l'aigua bullint i tornar-lo a ficar, així no perd la pell. Per molt bo que us quedi, mai, mai serà com el que fan les polbèires, els diumenges a les fires de bestiar dels pobles. Ho couen en grans olles de coure i reaprofiten l'aigua. Jo vaig tenir el gust de tastar-lo una any que hi vam ser de vacances i no hi ha cosa més bona.
Es pot acompanyar de cachelos que es bullen amb pell i tot.
Si teniu poc temps, en algunes botigues el venen ja cuit. A vegades l'he comprat i l'acabo de bullir amb les patates senceres però pelades. No és el mateix però queda prou bo.
Un consell, podeu posar-li pimentó dolç o picant però mai feu servir pimentó fumat, no li fa justícia. 

Avui m'ha vingut de gust servir-lo acompanyat de salvitxada, una salsa d'origen popular de la zona de Tarragona, posterior a l'arribada de productes "americanos" emparentada  amb el romesco, el xató la salsa dels calçots, de Sitges, del Vendrell, bé molts pobles se'n disputen la paternitat. "La salsa" com l'anomenen la gent de la zona, sembla que seria una versió picant del romesco, afegint-li bitxo, però jo no n'he posat.
Ignasi Domènech i Puigcercós (1874-1956) ja fa servir el nom en els seus escrits.

Ingredients:

  • Tres o quatre tomàquets escalivats sense pell ni llavors (deixeu que es refredin)
  • Alls escalivats, jo n'he posat tres i un de cru.
  • Una llesca de pa fregit.
  • La polpa d'una nyora remullada.
  • 12 ametlles.
  • 12 avellanes.
  • Sal i #OOVE 
  • Un esquitx de vinagre
Ho podeu fer amb braç elèctric, però molt millor amb morter. Ha de reposar.



8 comentaris:

  1. Doncs és molt bo. A casa el fem així, de tant en tant...i si volem tenir menys feina canviem el pop per sípia.
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  2. Hola, Montse! M'ha agradat molt haver-te conegut avui.
    Un plat d'aquells qye sempre agraden, tit i que tu has fet un maridatge ben original .
    Fins aviat !!!
    Petons

    ResponElimina
  3. boníssim.... la salvitxada ha de ser tan bona com el romesco, una salsa qu em torna boiga i per la que no tinc mesura!

    ResponElimina
  4. Salvitjada, Romensco, salsa per calçots... son meravelles de la nostra cuina. Gran idea això d'amanir-hi el pop amb patates. Ha d'estar superbó! Una abraçada!

    ResponElimina