divendres, 26 d’agost del 2016

LASANYA PROVENÇAL-COMTAT DE PROVENÇA



El 3 de febrer de 1112 la comtessa Dolça de Provença (1095-1127) encara nena, va ser casada amb el comte de Barcelona, Ramon Berenguer III, nat el 1082 i mort 48 anys més tard. 
Era filla de Geberga de Provença i de Gilbert de Millau, vescomte de Gavaldà, de Millau i del Carlat, mort assassinat el 1110. La vídua veient-se desamparada, buscà protecció en algú que governés i defensés tan extensos i dispersos dominis, sobre tot davant dels comtes de Tolosa.
I és així com la casa de Barcelona adquirí al migdia francès no tan sols un vast territori, amb un idioma fratern, sinó també la influència d'una "provença romanitzada" que possiblement tingués un paper important en la redacció dels primers Usatges, en l'estructuració de l'art romànic o en la importància que el comerç i la navegació van prendre en aquesta época.

El mercat d'Ais en Provença















Recepta: Lasanya provençal, feta amb una samfaina o ratatolha, enfornada amb unes plaques de lasanya i coberta amb una bona salsa de beixamel.

Ingredients:
  • Una ceba vermella
  • Un parell d'alls
  • Un pebrot vermell
  • Una albergínia ratllada
  • Un carbassó gran o dos de petits
  • Un tomàquet Cor de bou
  • Un quilo de tomàquets
  • Herbes de Provença
  • 12 plaques de lasanya
  • Sal i oli d'oliva 
  • Beixamel (70 grs de mantega, 70 grs de farina , 1l de llet)

Preparació:

1-Fregim en oli d'oliva verge extra en aquest ordre: 
  • La ceba tallada a mitges llunes
  • Els alls picats
  • El pebrot tallat a tires
  • L'albergínia tallada a rodanxes (deixeu-la mitja hora abans en un sedàs amb una mica de sal)
  • El carbassó tallat a rodanxes
2-Preparem la salsa de tomàquet:

  • Ratllem els tomàquets i els posem a coure en un pot amb una mica d'oli d'oliva.
  • Quan perdin tota l'aigua, tastem de sal i afegim un polzim d'herbes de Provença.
  • La reservem.

3- Preparem la salsa beixamel:

  • Escalfem la mantega en un pot.
  • Afegim la farina i que cogui sense cremar-se.
  • Anem afegint llet freda fins que quedi ben lligat.

4- Bullim les plaques de lasanya.



5- En una safata de forn fem una capa amb la salsa de tomàquet. A sobre posem 4 plaques de lasanya. Posem una capa de les verdures. A sobre una altra capa de plaques de lasanya i una altra de verdures. Finalment una altra capa de plaques de lasanya i la beixamel per sobre. Tallem el Cor de bou, el posem a sobre de tot i enfornem uns 20 minuts. Passat aquest temps enceneu el grill i torreu una mica els tomàquets i la beixamel.



3 comentaris:

  1. Qué bo aquest plat amb un dels meus ingredients favorits, la sanfaina!!! i amb pasta....això ha d'estar bonissim....
    M'equivoco o están molts barats els tomaquets cor de bou, no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. I saludable Mon. Costaven igual que aquí, mes o menys, els tomàquets, a la foto falta un número.
      Petons

      Elimina
  2. M'ha semblat un plat senzill i molt saludable.!! Molt bo.!!

    ResponElimina