L'arròs fosc de l'Empordà, és aquell que no porta tinta, que és fosc pel color que li dóna el sofregit de ceba, això sí, haureu de tenir paciència, us portarà una bona estona. Jo sempre faig el sofregit un dia abans i així ja el tinc preparat.
Calamars i musclos, seran els ingredients principals, però hi podeu posar escamarlans i costelló que fan l'arròs molt bo.
Ingredients:
- Un parell de cebes grosses de Figueres tallades molt petites, però mai ratllades
- Un parell d'alls
- Una tomata
- Mig pebrot vermell
- Oli d'oliva i sal
- 400 grs d'arròs
- Un litre de fumet de peix de roca
- 400 grs de calamar
- Musclos
Preparació:
- Fem el sofregit: tallarem la ceba molt petita i la posem a sofregir en una cassola de ferro colat o de fang amb oli d'oliva a foc mínim i que vagi fent. Heu de vigilar que no s'enganxi, hi podeu afegir algun rajolinet d'aigua. Quan porti almenys una hora hi ratlleu un all, hi afegiu una mica de pebrot tallat primíssim i una tomata sense pell ni llavors. Ha de quedar com si fos una confitura. Tasteu de sal.
- Fregiu el calamar tallat a trossets, afegiu el sofregit, tingueu el fumet ben bullent, tireu--hi l'arròs, que serà de Pals, que socarrimi una mica i aboqueu el fumet. Feu anar el foc a tota castanya uns cins minuts i després el baixeu, que cogui en total uns 16 minuts i que reposi dos minuts més.
- Quan faltin uns cinc minuts afegiu els musclos, ja oberts al vapor, traient-lis una clova.
- Si voleu podeu afegir una picada d'all i julivert per sobre.
Ho faré, encara que sa ceba en excés li dóna una dolssor molt dominant, ja ho veurem.
ResponEliminaProva'l, t'agradarà.
Elimina