divendres, 17 de febrer del 2017

ESCUDELLA DE BROU BUFAT


Aquesta escudella que avui preparem l'hem adaptada a la cuina de casa, on en general no acostumem a fer la matança del porc. Per tant hem hagut de preparar un brou bufat amb alguns dels ingredients que es fan servir per a fer botifarres, bulls i bisbes, com per exemple la carn de perol.

El brou bufat és el caldo gustosíssim que resulta de la cocció de les botifarres blanca, i negra, els bulls, els bisbes i la carn del cap el dia de la matança del porc a Catalunya, matances a ses Illes o mataporc al País Valencià. Encara hi ha xarcuters que en venen però costa de trobar-ne.

Aquesta tradició que acabà convertint-se en una festa, significava pels pagesos la supervivència de tot l'hivern i ara està en perill d'extinció  per raons d'higiene i de l'actual llei de protecció dels animals. Es realitzava a les granges durant la tardor, al voltant del dia de Sant Martí, l'onze de novembre, i fins a mitjans de febrer, d'aquí la dita "a cada porc li arriba el seu Sant Martí".

S'aplegaven uns quants homes i dones, de dues o tres famílies i es repartien la feina de matar la bèstia i fer-ne trossos, recollir la sang, amb la que després es farien les botifarres negres i els botifarrons de sang, netejar els budells per reomplir-los i fer-ne bulls i llonganisses, escaldar i pelar la llengua (hi ha un bull que en va ple) salpebrar la carn del perol que també es fa servir per fer unes botifarres molt apreciades, i un llarg etcétera doncs del porc se n'aprofita tot!

Per a fer el brou bufat he fet bullir en dos litres d'aigua durant uns tres quarts d'hora una botifarra crua, orella i careta de poc, carn de perol i una botifarra negra que porta sang. L'he deixat refredar i l'he desgreixat bé.

Escudella de brou bufat


Ingredients:
  • 1 litre de brou bufat
  • 300 grs de patates 
  • 1 cabeça d'alls sense pelar
  • 1 branca d'api
  • 1 porro
  • 2 tassetes d'arròs
  • 2 tassetes de fideus gruixuts



Preparació:
  1. Quan bulli el brou bufat afegiu l'api, el porro tallat a rodanxes, la cabeça d'alls i les patates tallades en quatre trossos. Ha de coure una mitja hora escasa.
  2. A mitja coció traieu la cabeça d'alls, els peleu i els torneu a l'olla. Afegiu l'arròs i els fideus.
  3. Tasteu de sal.
  4. Serviu amb un parell de talls de botifarra negra.


4 comentaris: