A l'ast és una tècnica culinària que ja s'esmenta al Llibre de Sent Soví (1324), el receptari més antic conservat en llengua catalana, o al Llibre del Coch del Mestre Robert, publicat per primera vegada al 1520 a Barcelona, i que consisteix a introduir una bèstia sencera, però també a trossos o parts, en un ast o tija de ferro o altre metall i coure'l al forn o a un foc a terra, mentre va donant voltes.
Antigament a moltes cases de Catalunya i Occitània tenien a la llar de foc un ast suportat a cada extrem per un cavallet i que es feia girar manualment.
I deixo caure si el capfoguer de ferro trobat al jaciment iber de Puig Castellar tindria la mateixa funció!
Pollastre a l'ast amb cervesa Minera
Ingredients:
- Un pollastre sencer i ben net
- Sal, pebre negre i oli d'oliva
- Una ampolla de Cervesa Minera Carbó-English Porter (estil fosc de cervesa desenvolupat a Londres a partir de maltes marrons i que el nom es registra per primer cop al segle XVIII)
Preparació:
- Salpebrem i oliem el pollastre, l'encastem a l'ast, el posem al forn amb una safata que vagi recollint el suc, i que doni voltes una hora ben bona.
- Passat aquest temps, obrim el forn i ruixem el pollastre amb la cervesa, repetim aquesta operació dues o tres vegades més fins que el pollastre estigui ben torrat.
Montse, m'has fet recordar el pollastre a l'ast que feia el meu pare! Algun diumenge el cuinava al forn de casa! Amb cervesa.....molt bo!
ResponEliminaPetons,
Olga
Molt bo, sí Olga.
EliminaPetons.
Gràcies, una información sobre l'origen ben interesant!
ResponEliminaPtons
Merci guapa
Elimina