divendres, 15 de novembre del 2019

ELS FESOLS DE SANTA PAU

Fesols de Santa Pau amb bacallà i bull negre

"Els fesols de Santa Pau són blancs, menuts i arrodonits. Tenen un gust molt suau que els fa únics, gràcies a la terra volcànica de la Garrotxa en què són cultivats" Així en són presentats des de la web oficial, jo afegiria només una cosa, que són boníssims! i és que aquest fesolet, amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) des de l'any 2015 , de producció limitada i de qualitat extra és una de les joies gastronòmiques de La Garrotxa.

La Phaseolus vulgaris L. o mongeta és un cultiu originari del continent americà, en concret s’han trobat restes de llavors amb una antiguitat de 10.000 i 6000 anys respectivament en dues zones: els Andes (Perú, Xile, Equador i Argentina) i Mesomèrica (Mèxic, Amèrica Central i sud-est d’Estats Units). 

No va ser fins el segle XVI que arriben a la Península Ibèrica les primeres varietats de mongeta comuna. Anomenades en aquell moment “habas blancas” per la semblança amb unes altres llavors d’una altra lleguminosa, la fava (Vicia faba), nom que encara conserven en alguns llocs d’Espanya. 

El Fesol tradicional de Santa Pau va arribar, probablement, d'Amèrica Central amb els Indians o americanos, principalment olotins que havien anat a fer les amèriques i havien tornat a Catalunya per mostrar que la seva aventura havia estat tot un èxit. 

La fama d'aquest llegum ve de molt lluny. A l'Arxiu Municipal de Santa Pau es guarda un document que demostra que l'any 1854 el governador civil de Girona va demanar una mostra del producte per portar-lo a l'Exposició Universal de París de l'any 1855, encàrrec que malauradament no va prosperar perquè no era temporada de collita. Hi ha però, un document més antic, del 1834 que ens parla d'aquest producte, es tracta d'un breu apunt en el diari d'un pagès.

La varietat genuina del Fesol de Santa Pau és la Tavella Brisa que creixia amb el blat de moro on s'emparrava, a poc a poc es va anar seleccionant el que s'enfilava menys per conrear-lo sol i facilitar així la collita. Es planten, fent rotació de cultius amb un cereal, molt superficialment amb el palot o la màquina sembradora, hi ha però una altra manera de plantar fesols molt graciosa que és la sembra en bicicleta. Un cop nascuts s'ha de vigilar molt que no germinin entre mig males herbes, que els conills i els cavirols no se'ls cruspegin i que amb sort no caigui una pedregada.



Sòl volcànic


Es cullen abans de Sant Miquel que és quan comença a fer fred a La Garrotxa, a mà o amb l'ajuda d'una màquina ideada expresament per aquesta tasca. S'arranca tota la mata que pren el nom de pallerons que es deixen  assecar sobre fusta i es  protegeixen bé de la humitat fins el moment de la batuda.



Fesols



Separar el gra de la palla! 

Joan Orri del Mas Martinyà



Però encara queda feina! després de garbellar-los per separar-ne els que són més petits, els avis de les cases de pagès s'encarreguen de triar-los per treure aquells que s'han trencat, són negres o picats.


Els Fesols de Santa Pau no es venen mai a granel. Sempre es comercialitza envasat i amb l'etiqueta del Consell Regulador.



Fesols de Santa Pau amb bacallà i bull negre



Ingredients:

 • Una ceba
 • Un pebrot verd de fregir
 • Un tall de bull negre
 • Un tall de morro de bacallà ja desalat
 • 400 grs de fesols de Santa Pau ja cuits
 • Una mica d'aigua de coure els fesols
 • Oli d'oliva verge extra i sal
Preparació:
 1. Com bullir els Fesols: s'han de posar en remull unes 8 hores, ben coberts d'aigua mineral sense clor. Tot seguit, es renten, es posen en una olla amb aigua neta i es fan bullir a foc viu. Quan arrenca el bull, s'abaixa el foc al mínim i a mitja cocció s'hi pot afegir la sal. Un cop cuits es deixen refredar a la mateixa olla.
 2. Fregiu el tall de morro de bacallà, ben enfarinat, en oli d'oliva i reserveu-lo. 
 3. En aquest mateix oli, sofregiu la ceba tallada ben petita.
 4. Talleu el pebrot i incorporeu-lo a la ceba.
 5. Afegiu els fesols, el bacallà a trossos i el bull tallat a bocins petits i ho feu coure amb una mica d'aigua de bullir els fesols, uns 5 o 6 minuts.
 6. Tasteu de sal i serviu.


Blogtrip amb el gastrònom i director de la Fira Orígens, Pep Palau i Montse Miralles, productora i envasadora del fesol de Sant Pau.



Fesolada del mes gener

Santa Pau celebra, la tercera setmana del mes de gener, la tradicional fira de Sant Antoni, “Fira del Fesol”, en la qual hi participen tots els restaurants del municipi. Es realitzen diferents plats del llegum més preuat de Santa Pau que és el fesol. Es pot aprofitar per a visitar el poble i comprar a les paradetes que s'organitzen, gaireibé unes cent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada