dimarts, 29 de desembre de 2020

SOPA DE MONGETES

La sopa de mongetes o sopa de fesols es prepara a tots els països de parla catalana i a Occitània, i menys a l'Alguer que s'hi posa pasta, més tipus minestrone, es prepara amb pa. És una sopa escaldada.

D'una gran senzillesa, es pot afegir alguna verdura que corri per la nevera i un os de pernil per donar-hi una mica d'alegria. Sempre porta un bon sofregit de ceba.

La sopa és, segons els diccionaris de la llengua catalana: "tros de pa xopat en un líquid" o "menja feta de pa tallat a llesques o trossets, bullit o escaldat amb brou o altre líquid". Com bé diu el gastrònom Jaume Fàbrega, en el seu llibre, Totes les sopes, editat per Cossetània, ara, el terme sopa fa referència a qualsevol aliment líquid menjat amb cullera i a vegades ja no es diferència de la escudella que no porta pa, sinó arròs, fideus o altres pastes. La base de la sopa és el caldo o brou.


Sopa de mongetes


Sopa de mongetes

(Recepta del llibre de Vicent Marqués, Història de la cuina catalana i occitana)

Ingredients:

  • 200 grs de mongetes o fesols de qualsevol varietat
  • Una ceba (es pot afegir tomàquet al sofregit)
  • Oli d'oliva o sagí o greix d'oca
  • 100 grs de pa sec
  • Sal
Variacions (opcional):
  • Espècies: pebre vermell, bitxo, farigola, llorer, clavells
  • Verdures: api, pastanaga, bledes, patates, col...
  • Carns: os de pernil, cansalada, botifarra
Elaboració:
  1. La nit abans, remulleu les mongetes.
  2. El matí següent, renteu les mongetes i poseu-les a bullir en aigua freda. Quan arranqui el bull, baixeu el foc, traieu l'escuma que s'ha format i espereu que quedin toves, però no desfetes. Jo les espanto un parell de cops amb aigua freda.
  3. En una paella feu el sofregit de ceba, amb oli o el greix que feu servir habitualment. L'incorporeu a l'olla.
  4. Llesqueu el pa i poseu-lo a les escudelles. Aboqueu per sobre les mongetes amb el brou.

Bibliografia
  • Marqués, V.  Història de la cuina catalana i occitana (Vol I) Edicions Sidillà. La Bisbal d'Empordà, 2018
  • Fàbrega, J.  Totes les sopes  Col·lecció El Cullerot, 50  Cossetània Edicions. Valls, 2008

2 comentaris: