divendres, 17 de juliol del 2015

LA RAJOLETA-TRENCADÍS

De tant en tant em surt la venada històrio-arqueològica. Encara que vaig escollir estudiar història antiga amb molta il.lusió, sabent perfectament que tenia poques sortides i malgrat vaig exercir durant un temps la professió, la meva moguda vida m'ha portat a treballar de moltes coses i ja fa molt temps que les pedres i jo no ens fem. 
És per això que quan la Laura em van convidar des del consorci de Turisme del Baix Llobregat a fer la #rutadeltram i visitar llocs tan emblemàtics com La Torre de la Creu i el Centre Jujol-Can Negre a Sant Joan Despí, o els museus Can Tinturé i La Rajoleta a Esplugues de Llobregat, no vaig dubtar ni un moment a preparar carmanyoles per filla i marit i a desitjar-lis que passessin -molt bon dia de platja-, però jo em quedo!!

La visita va ser fantàsticament calorosa, jeje, però ens ho vam passar molt bé. Des de que vam pujar al TRAM, amb sorpresa inclosa, fins la rebuda que ens van fer al Mirador de Sant Just, tot va ser genial. Això sí, com que hi havien moltes coses programades, haurem de tornar per acabar de veure-ho tot amb més detall.

El que més em va agradar va ser la visita a:
La Rajoleta


Aquesta fàbrica va ser fundada l'any 1858 per Joan Terrada i Jaume Gelabert i es dedicava bàsicament a  fer totxanes. Però la mal avinença entre ells, que estrany! va fer que romangués tancada en diverses ocasions, fins que cap el 1870 va passar a ser gestionada per la família Pujol i Baucis (transformat en Bausis posteriorment) que es va convertir en propietària l'any 1876. El sr Pujol la va dirigir amb l'ajuda del seu fill fins l'any 1892, i a més a més la va convertir en una de les empreses ceràmiques més importants de Catalunya durant la 2ª meitat XIX i principis XX, tot sigui dit,  va ajudar molt l'esplendor del modernisme i la quantitat d'arquitectes que els encarregaven materials i col.laboraven amb els seus dissenys. entre els més destacats: Gaudí, Domènec i Montaner, Puig i Cadafalch, Raspall...etc. Relació especial van tenir els Pujol i Lluís Bru, ceramista excepcional pel meu gust.




La fàbrica fou malauradament demolida el 1993 i actualment forma part d'un projecte de recuperació de Patrimoni cultural.




Tota la jornada vam ser acompanyats per una bona colla de personatges de l'época, entre ells, Jujol i Gaudí.






-Quin plat li ve de gust senyor Jujol ? 
-Home! un trencadís senyor Gaudí.
-D'acord, la Montse femcuinetes li ho prepararà.





Trencadís
  • Amb patates, ou, butifarra negra, gambes o el que us agradi més.
  1. Talleu les patates a rodantxes i fregiu-les en oli d'oliva.
  2. Afegiu les gambes pelades i fregiu-les
  3. Ara poseu uns talls de butifarra negra.
  4. Tireu un parell d'ous sense batre, quan comencin a tornar-se blancs... remeneu.

4 comentaris:

  1. Quina excursió més xula Montse! i el plat molt adequat pels museus visitats! bona inspiracio ;)
    Petons
    Anna
    http://amossegadetes.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  2. Doncs aquest trecandís fa sal.livar...que boniques les ceràmiques i aquesta explicació de la fábrica. Era mot maca realment, i em va encantar aquest aspecto de mig "remodelada"...les xemeneies espectaculars.

    ResponElimina