La Titaina és un plat de la cuina valenciana, concretament del Cabanyal, on la tonyina de sorra, la part de la ventresca més greixosa, n'és la protagonista. No n'hi ha sempre a plaça, si en trobeu la podeu salar i guardar en pots amb oli d'oliva, boletes de pebre negre i alls.
Avui la preparem en forma de coca i en lloc de posar sorreta, fem servir tonyina de llanda. Queda més suau però també és bo.
La titaina pot acompanyar un ou ferrat, una bona truita de patata i fins i tot un bon plat de pasta. La podeu fer en coca, com avui, fent vosaltres la massa o comprant una fulla de pasta brisa, o bé farcint pastissets o empanadilles.
Ingredients:
- 200 grs de tonyina de sorra o un parell de llaunes de tonyina
- 2 quilos de tomata madura sense pell ni llavors
- 3 pimentons verds italians
- 4 alls
- 1 got d'oli d'oliva
- 30 grs de pinyons
- Sal, un polzim de sucre i julivert
Preparació:
- En una cassola de fang fregim els alls, a foc molt suau, tallats en dos. Els reservem.
- En este oli fregim els pimentons tallats a trossos.
- Quan estiguin mig cuits afegim els pinyons i la tonyina (si ho feu amb tonyina de llauna haureu de posar-la cap el final).
- Afegim els tomates a talls, la sal i el sucre, els alls que hem fregit i una mica de julivert i fem coure una hora o fins que el tomata se separi de l'oli.
- Escalfem el forn a 180º
- Estirem la massa i la cobrim amb la titaina. La posem al foc uns 20 minuts.
BIBLIOGRAFIA
- Villalba, M. Bens, F. "La cuina del Cabanyal" Col·lecció Tastaolletes Drassana 1 València 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada