diumenge, 13 de gener del 2019

SOPA DE CEBA I BOLETS

Els bolets són una de les menges més delicioses que s'usen tradicionalment a la cuina catalana, n'hi ha molts que són comestibles però, cal anar en molt de compte perquè algunes espècies són molt verinoses i podríem tenir un disgust.

Tenen multitud de propietats per l'organisme, baixos en sucre i greixos, contenen molta fibra, indispensable pel bon funcionament de la flora intestinal i són rics en vitamina C, les del grup B i alguns minerals, especialment seleni, calci i magnesi.

Malgrat la tardor és el temps dels bolets que és quan el bosc fa una olor especial i la temperatura és agradable, n'hi ha també a la primavera, a l'estiu i fins i tot a l'hivern. Rovellons, llenegues, rosinyols, reigs, pebrassos, fredolics, ceps...La unió amb llegums, amb amanida o amb pasta resulta força beneficiós per la salut i alguns metges recomanen no menjar-los mai crus per no desenvolupar intoleràncies i en el cas del xampinyó, per exemple, conté una substància anomenada agaritina que és cancerígena.

A Barcelona en podeu trobar una bona representació al mercat de La Boqueria i als mesos d'octubre i novembre se celebren diverses fires boletaires arreu del país com la de Cal Rosal a Olvan (Berguedà) la Fira del Bolet a Teià, la Fira del Rovelló a Coll de Nargó, la Fira del Bolet a Llagostera...


Sopa de ceba i bolets


ingredients:
  • Tres cebes de Figueres
  • 400 grs de variat de bolets (fredolics, rovellons, llenegues, ceps)
  • 1'5 l de brou de pollastre
  • Per la picada: un parell de llesques de pa torrat, un grapat de pinyons, un all i uns brins de safrà
  • Mantega i oli d'oliva
  • Sal i pebre blanc
  • Julivert
Preparació:
  1. Sofregirem la ceba tallada a mitges llunes en una olla de fang amb una cullerada sopera de mantega i un rajolí d'oli d'oliva.
  2. A part sofregirem els bolets un cop ben nets de terra, en una paella amb una mica d'oli d'oliva, fins que perdin tota l'aigua i el reservarem. Recordeu que els bolets volen poca aigua, millor netejar-los amb un drap una mica moll.
  3. Afegirem tres quartes parts dels bolets a l'olla amb la ceba, cobrirem amb el brou i ho farem bullir uns 20 minuts.
  4. Preparem la picada al morter, piquem l'all amb una punta de sal, afegim els pinyons i el pa i fem una pasta compacta. Escalfem una mica el safrà i l'afegim a la pasta. Barregem amb una mica de brou del bullit i ho incorporem a la sopa, cinc minuts abans d'apagar el foc. Tastem de sal i afegim un polzim de pebre blanc.
  5. Passarem la sopa pel braç elèctric, decorarem amb els bolets que hem reservat, espolvarem amb julivert picat i servirem.

Sopa de ceba i bolets

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada