dijous, 30 de juny del 2016

UN CROMESKI D'ALIGOT O UN ALIGOT FET CROMESKI


Els cromeskis o cromesquis són una espècie de croquetes servides com aperitiu, embolcallades d'una pasta per a fregir, cruixents per fora i molt suaus per dintre. 
Es poden fer de quasi qualsevol ingredient, fins i tot líquids previ passats pel congelador, però són típics els de formatge, patata o peix. També es poden fer dolços, amb xocolata per exemple i servir com a postre.

Auguste Escoffier ja en parla d'ells i els diferencia de les croquetes pel tractament final que reben, doncs no s'arrebossen a l'anglesa. Es van tornar a posar de moda als anys 80.

I què és l'aligot? és "alli quod" en llatí, alguna cosa, és el que demanaven els peregrins que travessaven per Occitània cap el camí de Sant Jaume i els monjos d'Aubrac, d'on és originari el formatge que avui s'emplea, els oferien pa amb formatge que amb el temps es va convertir amb patata i formatge, o això diu la lejenda...




Recepta per a fer Aligot: ingredients i preparació.

Necessitareu patates, crema de llet, mantega, sal i pebre i formatge Cantal o Tomme tendre, que els veïns del nord en diuen fresc, al tanto! Hi podeu posar all.
Aproximadament feu servir el doble de patates que de formatge. Amb les patates feu-ne un puré amb un tros de mantega i crema de llet i llavors afegiu el formatge a trossos i aneu remenant. ha de quedar espés, però que es pugui treballar.

Per a fer els cromeskis, prepareu o bé una pasta per a fregir o tres plats amb: farina blanca, ou batut i panko que és un pa ratllat japonès fet de la molla. Jo aconsello millor la fòrmula dels tres plats per a no diluir la massa de l'aligot i que feu una pastofia que se us trenqui al fregir.
Poseu una paella o un pot amb força oli d'oliva, feu boletes amb l'aligot, passeu-les pels tres plats i fregiu-les.
Serviu-les calentes.



4 comentaris:

  1. Heheh..
    m'agradat això de la pastofia...i és cert, a vegades passa!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  2. Tiene buena pinta y al verlas me ha venido a la mente acompañarlas de mermelada de fresa o de frambuesa o incluso arándanos.

    Gracias por la receta.

    Ptons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues quedaría muy bien acompañado de mermelada.
      Besos Amigastronómicas.

      Elimina