dimarts, 28 de març del 2017

POLLASTRE A L'AST AMB CERVESA MINERA


A l'ast és una tècnica culinària que ja s'esmenta al Llibre de Sent Soví (1324), el receptari més antic conservat en llengua catalana, o al Llibre del Coch del Mestre Robert, publicat per primera vegada al 1520 a Barcelona, i que consisteix a introduir una bèstia sencera, però també a trossos o parts, en un ast o tija de ferro o altre metall i coure'l al forn o a un foc a terra, mentre va donant voltes.

Antigament a moltes cases de Catalunya i Occitània tenien a la llar de foc un ast suportat a cada extrem per un cavallet i que es feia girar manualment.

I deixo caure si el capfoguer de ferro trobat al jaciment iber de Puig Castellar tindria la mateixa funció!


Pollastre a l'ast amb cervesa Minera


Ingredients:
  • Un pollastre sencer i ben net
  • Sal, pebre negre i oli d'oliva
  • Una ampolla de Cervesa Minera Carbó-English Porter (estil fosc de cervesa desenvolupat a Londres a partir de maltes marrons i que el nom es registra per primer cop al segle XVIII)




Preparació:
  1. Salpebrem i oliem el pollastre, l'encastem a l'ast, el posem al forn amb una safata que vagi recollint el suc, i que doni voltes una hora ben bona.
  2. Passat aquest temps, obrim el forn i ruixem el pollastre amb la cervesa, repetim aquesta operació dues o tres vegades més fins que el pollastre estigui ben torrat.



4 comentaris:

  1. Montse, m'has fet recordar el pollastre a l'ast que feia el meu pare! Algun diumenge el cuinava al forn de casa! Amb cervesa.....molt bo!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  2. Gràcies, una información sobre l'origen ben interesant!
    Ptons

    ResponElimina