dimarts, 9 de maig del 2017

MAR I MUNTANYA-TROBADA ALT EMPORDÀ


L’Empordà situat geogràficament a l’extrem nord-oriental de Catalunya, va quedar dividit en dues comarques, l'alt i el baix Empordà, l'any 1936 basant-se més en criteris comercials que no pas històrics. Terra de pas, últim territori abans de la frontera francesa, ha estat sempre contrada de comerciants i mercaders. 

El seu paisatge ple de contrastos, límita al nord amb la zona muntanyosa dels Pirineus i a llevant amb el mar Mediterrani, amb l’espectacular Costa Brava que fan de l’Empordà un lloc únic, que uneix mar i muntanya, un territori extraordinari que ve marcat per la presència del vent del nord, la tramuntana. Aquesta constitució geogràfica tan variada la dota d'ambients molt diferenciats que afavoreix l'obtenció de molt bons i variats productes de la terra i del mar: caça, bolets, bestiar, horta, cereal, arbrers fruiters, peix i marisc. Destaquem l'esforç i treball que d'uns anys ençà venen realitzant els productors de vins de la DO Empordà que han guanyat cada dia més prestigi i reputació i han aconseguit vins ben diferents produïts arran de mar o a les vessants de l'Albera.



Dissabte una bona colla d'amics bloguers vam gaudir d'una trobada per aquestes màgiques terres, capitanejats per la Cris de Delícies Culinàrias Cris i en Guillem. 
Després d'un bon esmorzar a un dels paratges més bonics de la comarca, el Mas ventós, des del que es pot veure tot el golf de Roses, hem visitat dos cellers de vi DO Empordà: Empordàlia i la Vinyeta.
Aquests dos cellers també produeixen oli de les varietats argudell i corivell, l'oli de Pau, d'Empordàlia i el recuperat Fosc de la varietat argudell que produeix la Vinyeta, d'un olivar del mateix nom on la gent del poble jugava a fet i amagar i on no entrava ni la llum ni el sol i d'aquí el seu nom.




I per amanir aquesta petita entrada us preparo un mar i muntanya, aquests plats, en totes les seves versions, s'atribueixen generalment a aquesta comarca però els trobem a tota la Costa Brava, a València (espardenyada) a Ses Illes (porcella amb anfós) i ocasionalment terra endins com el pollastre amb arengades de la Vall de Ribes o la sípia amb cua de bou d'Olot.

Pollastre amb llamàntol i musclos


Ingredients:
  • 4 cuixes de Pollastre de l'Empordà
  • 2 llamàntols
  • 12 musclos
  • 1 ceba de Figueres
  • 3 alls
  • 3 tomacons
  • Farina
  • 1 copa de Garnatxa de l'Empordà
  • Sal, oli de Pau i pebre negre
  • 1 presa de xocolata a la pedra



Preparació:
  1. Feu enrossir les cuixes de pollastre, escassament enfarinades, en una cassola de fang amb una mica d'oli. Salpebreu. Reserveu.
  2. En el mateix oli, enrossiu també els llamàntols tallats a rodelles i les pinces (podeu guardar els caps al congelador per a fer arròs un altre dia) i també ho reserveu.
  3. Feu un bon sofregit amb la ceba tallada fina, els alls i els tomacons. Cap el final afegiu la copeta de garnatxa. Deixeu evaporar l'alcohol.
  4. Afegiu les cuixes de  pollastre i deixeu-ho fent xup-xup una mitja hora o tres quarts, depenent de la mida de les cuixes (la carn s'ha de separar una mica de l'os)
  5. Obriu els musclos al vapor i deixeu-lis només una clova.
  6. Quan faltin 10 minuts per acabar el plat, afegiu els trossos de llamàntol i els musclos. Tapeu la cassola.
  7. Quan faltin 5 minuts per acabar el plat afegiu la xocolata.
  8. Deixeu-ho reposar.


4 comentaris:

  1. Entrada amb història, m'encanta! te una pinta estupenda, el mar i muntanya m'agrada molt. 100% Empordà :) :) :)

    ResponElimina
  2. El pollastre amb gambes o amb escamarlans és un clàssic de la cuina empordanesa, un plat que fa festa grossa. Aquesta versió amb llamàntol (llobragant o llangant tal com se'l coneix depenent del port empordanès on arribi la barca) apuja la categoria del plat fins a l'excel·lència.
    La pinta que fa és tremenda.
    Una abraçada.

    ResponElimina