dimarts, 27 de juny del 2017

POLLASTRE DE PAGÈS I MANDONGUILLES DE PORC IBÈRIC AMB SAMFAINA


La samfaina es pot considerar com una de les quatre salses bàsiques de la cuina catalana, junt a l'allioli, el sofregit i la picada, segons la proposta de Ferran Agulló al Llibre de la Cuina catalana (1928). Ignasi Domènec ja l'esmenta en el seu llibre La teca de 1924, i a La cuynera catalana apareix com a plat amb entitat pròpia.

Els ingredients principals són el pebrot, la tomata i l'albergínia, però també s'hi pot posar ceba, carbassó, all i julivert. A vegades porta patata, carbassa, un raig de vi ranci, pebre, i fins i tot una mica de bitxo.

Són plats similars els mulladors valencians, el tombet mallorquí, la ratathola occitana, la kapunata que es fa a Malta, el lecsó hongarès o la chackchuka del Magrib, entre d'altres. La samfaina és un plat molt mediterrani que fusiona productes procedents de l'India com l'albergínia, i els que van arribar d'Amèrica com el pebrot i la tomata.

Pollastre i mandonguilles amb samfaina


Ingredients:
  • 1 pollastre de pagès tallat a octaus
  • 400 grs de carn de porc ibèric picada 
  • 1 ou, farina de galeta, una cullerada de curri
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot vermell
  • 4 o 5 tomàquets sense pell
  • 1 cabeça d'alls
  • 1 copa de vi ranci
  • 1 got de brou de pollastre
  • Oli d'oliva, sal i pebre negre
Preparació:
  1. Aneu rostint el pollastre en una cassola de fang, amb una cabeça d'alls sencera, salpebreu.
  2. Prepareu les mandonguilles barrejant la carn de porc, l'ou i la farina de galeta i ho amaniu amb sal i una culleradeta de curri. Feu les boletes i les reserveu a la nevera fins que sigui l'hora de posar-les a la cassola.
  3. Amb el coll i els menuts del pollastre podeu fer un brou lleuger, afegint una ceba, una branca d'api i un polzim de sal.
  4. Quan el pollastre estigui ben rostit afegiu, els pebrot tallats a tires i els tomàquets (podeu fer la samfaina a part i afegir-la, però queda molt més gustòs si es fa tot junt). 
  5. Quan els pebrots i els tomàquets estiguin mig sofregits, poseu-hi el vi ranci i quan hagi evaporat, afegiu un got de brou de pollastre.
  6. Ara és l'hora de posar les mandonguilles (les podeu fregir abans) una mitja hora llarga, tapat.
  7. Deixeu-ho reposar.

2 comentaris: