La samfaina es pot considerar com una de les quatre salses bàsiques de la cuina catalana, junt a l'allioli, el sofregit i la picada, segons la proposta de Ferran Agulló al Llibre de la Cuina catalana (1928). Ignasi Domènec ja l'esmenta en el seu llibre La teca de 1924, i a La cuynera catalana apareix com a plat amb entitat pròpia.
Els ingredients principals són el pebrot, la tomata i l'albergínia, però també s'hi pot posar ceba, carbassó, all i julivert. A vegades porta patata, carbassa, un raig de vi ranci, pebre, i fins i tot una mica de bitxo.
Són plats similars els mulladors valencians, el tombet mallorquí, la ratathola occitana, la kapunata que es fa a Malta, el lecsó hongarès o la chackchuka del Magrib, entre d'altres. La samfaina és un plat molt mediterrani que fusiona productes procedents de l'India com l'albergínia, i els que van arribar d'Amèrica com el pebrot i la tomata.
Pollastre i mandonguilles amb samfaina
Ingredients:
- 1 pollastre de pagès tallat a octaus
- 400 grs de carn de porc ibèric picada
- 1 ou, farina de galeta, una cullerada de curri
- 1 pebrot verd
- 1 pebrot vermell
- 4 o 5 tomàquets sense pell
- 1 cabeça d'alls
- 1 copa de vi ranci
- 1 got de brou de pollastre
- Oli d'oliva, sal i pebre negre
Preparació:
- Aneu rostint el pollastre en una cassola de fang, amb una cabeça d'alls sencera, salpebreu.
- Prepareu les mandonguilles barrejant la carn de porc, l'ou i la farina de galeta i ho amaniu amb sal i una culleradeta de curri. Feu les boletes i les reserveu a la nevera fins que sigui l'hora de posar-les a la cassola.
- Amb el coll i els menuts del pollastre podeu fer un brou lleuger, afegint una ceba, una branca d'api i un polzim de sal.
- Quan el pollastre estigui ben rostit afegiu, els pebrot tallats a tires i els tomàquets (podeu fer la samfaina a part i afegir-la, però queda molt més gustòs si es fa tot junt).
- Quan els pebrots i els tomàquets estiguin mig sofregits, poseu-hi el vi ranci i quan hagi evaporat, afegiu un got de brou de pollastre.
- Ara és l'hora de posar les mandonguilles (les podeu fregir abans) una mitja hora llarga, tapat.
- Deixeu-ho reposar.
Plat contundent 😋😋😋
ResponEliminaSiiii.
EliminaPetons Gema.