diumenge, 7 de febrer del 2016

PAELLA DE DIUMENGE-LA CANDELERA-CARTOIXÀ


Quan els fenicis, coneixedors de la vinya i les técniques de vinificació recollides dels egipcis amb els que comerciaven, van arribar a la Península Ibérica, sembla que els ìbers ja bebien vi com està documentat en les  restes trobades dins d'una àmfora del segle VI ane a Dènia, però no és fins el segle I que se'n generalitza el seu cultiu, sobretot a la costa, des d'on sortien els vaixells plens d'àmfores cap a Roma i la resta de l'Imperi romà. 
Són en aquesta época molt apreciats els vins de Baetulo (Badalona), Barcino i sobretot els produits a la Tarrconensis on la qualitat era excepcional, com ens explica Plini el Vell en el seu llibre "Naturalis historia liber XIV" on anomena la varietat coccolobis.
Sembla però que no és fins els segles XV-XVI que les varietats comencen a comercialitzar-se amb el seu nom com ens explica Pierre Vilar, seria el cas de la malvasia de Sitges o el xarel·lo de Cubelles.

El xarel·lo a Tarragona pren el nom de CARTOIXÀ.

Aquest cap de setmana he pogut gaudir de la #firadelacandelera, convidada per en Jordi Beumala d'Expogestió-Fires i Gastronomia. Entre d'altres activitats he participat en un #tastdevins de la mà de Javier Foz de #vinalium, un #tastacegues força divertit on vam tastar un vi d'Alella, un cava i un Ribera del Duero boníssim, i a la presentació oficial de totes les bodegues participants a la #firacandelera. Unes propostes molt interessants que hem pogut gaudir-ne amb la companyia d'altres bloguers, Xavier de Flavorcook, Toni de Chafarda Vulgaris, Luisa de Baco i Boca i la bona amiga Marilena.
De "El Celleret de la Marta" hem conegut els vins blaus, DO Tarragona, el Blau Marí, un negre de les varietats cabernet sauvignon i garnatxa negre, elaborat pel celler 9+  i el Blau Cel, un cupatge de Cartoixà i macabeu, que avui l'hem maridat amb una paella de llagostins, sípia i musclos...força bona. 




Aquí us deixo la recepta:
  • Fregiu una sípia tallada amb una mica de pollastre desosat però amb la pell.
  • Afegiu uns quants trossos de pebrot verd i vermell i fregiu.
  • Poseu un parell de cullerades soperes de sofregit de tomata i all ben confitat.
  • Afegiu dues carxofes tallades en quatre.
  • Obriu els musclos al vapor. Li deixeu una de les closques.
  • Socarreu l'arròs. Ja sabeu de 90 a 100 grs per persona.
  • Afegiu el brou, meitat de pollastre, meitat de peix. Molt calent. Uns 250 cc per ració d'arròs.
  • Poseu tres o quatre llagostins per persona.
  • A foc alt uns vuit minuts.
  • Acabeu al forn uns set o vuit minuts més.



6 comentaris: