dissabte, 15 d’abril del 2017

AGAFA-SANTS-UNA TRUITA DIFERENT

Diu l'Enciclopèdia Catalana que "l'agafa-sants és una truita de farina sense ou que se servia tallada a segments per acompanyar la carn o el peix o sense acompanyament en dies de dejuni i que és una menja habitual de l'Empordà".

Al Diccionari invers de la Llengua Catalana diu en canvi "que és una truita d'ous i farina, també tallada a trossos i que s'acompanya d'un sofregit de ceba i tomata amb pèsols".

En la Enciclopedia de las Gastronomias Tradicionales Españolas dice "que su significado en castellano es atrapa santos o coge santos y que según el diccionario catalán es una tortilla de harina sin huevo que se servia en segmentos para acompañar la carne o el pescado o sin acompañamiento en días de ayuno. Típico del Ampurdán y de origen monástico, hay versiones modernas que incorporan huevo y almendras y en algunos libros figura con un sofrito de tomate y cebolla y con patatas al que se incorpora la tortilla hasta que rompe a hervir".

En Jaume Fàbrega ens explica que és un plat antic procedent de l'Alt Empordà, molt corrent a tota la costa, des del Port de la Selva a Blanes, però que en d'altres comarques catalanes se'n fan de similars, com la famosa truita amb suc del Priorat, i que és una truita de farina, amb ou o sense o amb farina i les clares que sobraven de fer crema catalana que pot portar cansalada o botifarra negra o salsitxes una mica seques com al Rosselló on pren el nom de "Truitada de Pasqua".

I Jo us faré la recepta del llibre de'n Jaume Fàbrega "La cuina marinera de la Costa Brava" encara que també la podeu trobar a d'altres llibres d'aquest escriptor com "Cuina monàstica" o "Dalicies" i li posarem uns pèsols de Llavaneres que ara viuen els seu millor moment.


Agafa-sants


Ingredients:
  • 400 grs de pèsols amb beina
  • 2 o 3 grans d'all
  • Julivert
  • 2 o 3 tomàquets
  • 4 ous
  • 2 cullerades soperes de farina
  • 1/2 tassa de llet
  • Sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. Barreixeu la farina amb la llet freda i aboque-la sobre els ous ja batuts, saleu i remeneu bé. Feu la truita o pannada, rodona i fineta, en una paella amb una mica d'oli.
  2. En una cassola feu un sofregit amb els alls picats, el julivert i el tomàquet.
  3. Afegiu els pèsols desgranats ( es pot fer amb patates) una mica d'aigua i ho feu bullir uns 20 minuts.
  4. Quan faltin uns 10 afegiu la truita i que cogui tot junt. Si cal podeu afegir una mica d'aigua.
  5. Tasteu de sal i serviu.


Bibliografia:

  • Fàbrega, J. " La cuina marinera de la Costa Brava" Farell Editors. Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) 2013

2 comentaris: