dissabte, 26 de desembre del 2015

ARRÒS DE SANT ESTEVE



Sant Esteve, segon dia de Nadal o sa mitjana festa, sembla que neix d'una necessitat, la de menester un dia de festa per tornar a peu, generalment del mas familiar (per Nadal cada ovella al seu corral) on es celebrava la festa fins al domicili de cadascú. Ja sabeu allò que diu: per Sant Esteve cada ovella a casa seva

Altres fonts diuen que és una festivitat que prové de quan depeníem administrativament de l'Imperi Carolingi. El rei Carlemany hauria proclamat un edicte ordenant que l'endemà de cada pasqüa fos dia festiu per celebrar la victòria de Poitiers, és per això que territoris sota l'emirat de Còrdova en quedaven exclosos.

De temps medievals, "olles" "putxeros" "astos" i "farcits" el Llibre de Sent Soví o "Com usar be de veure e menjar" de Francesc Eiximenis en van plens. Hem d'esperar al segle XIX perquè es posés de moda menjar canelons difosos per un restaurant barceloní amb aires francesos i cuiners italians anomenat Chez Justin o Can Justenc, com preferiu. 

Jo recordo com la meva iaia Carmen, l'altra, que de jove havia estat cuinera a una casa a Barcelona, cuinava el dia de Sant Esteve un arròs amb colls, pedrers, crestes i fetges que li havien sobrat del rostit del dia de Nadal (Arròs de colls i punys). Era una tradició barcelonina que poc a poc va ser substituïda per la de fer canelons, també un plat d'aprofitament, que donava sortida a tot el que havia sobrat del dia abans.

Avui per retrobar-nos amb tradicions passades en lloc de canelons he fet arròs, ni amb colls ni amb punys, perquè probablement els de casa haguessin preferit anar al seu corral i tornar a peu demà o demà passat que menjar aquest arròs tan barceloní però tan lluny de la nostra gastronomia diària, que hi farem!








  • Feu un sofregit de ceba i all (dues hores). Afegiu una tomata sense pell. Un bon raig de vi ranci i reserveu.
  • Fregiu un parell de fetges, aquests sí que participen, uns trossots de butifarra i afegiu el pollastre que us hagi sobrat del rostit, tallat a bocins. Afegiu dos carxofes tallades a quarts i uns quants pèsols
  • En una olla socarrimeu el cap del llamàntol que no havíeu posat al rostit d'ahir amb una cabeça d'all, afegiu aigua i que bulli vint minuts escasos, això ens farà de brou.
  • Poseu-ho tot junt a la cassola i afegiu l'arròs, he fet servir, el de Can Rot Xardà, que creix als Pirineus i creieu-me no se'm passa mai. (80 grs per persona)
  • Ara afegiu el brou ben bullent (250 cc per ració d'arròs) i calculeu uns 18 minuts.


4 comentaris: