divendres, 25 de març del 2016

ARRÒS DE DIVENDRES SANT-ARROZ DE VIERNES SANTO

Quan era petita, Setmana Santa volia dir: vacances. I anàvem a Palafolls, a una masia on una família de pagesos s'havia pujat al carro de la hosteleria i llogava habitacions. 

La mestressa s'encarregava dels menús, eren tan repetitius que sempre sabies el que et posarien al plat. 
Per la nit seques bullides amb patates, molt bones per cert, i un tall de llom dur i sec de tant fi que era.
Els migdies eren una mica més variats. Un dels dies et portaven una sopa de pistons que sempre tenia el mateix gust i un dia vam descobrir que era de pastilla d'avecrem i de segon un tros de carn de corder que per aquelles casualitats, sempre et tocava aquell que l'ós n'ocupa tota la superfície.
El divendres sant la senyora Angeleta feia un arròs neeeeeegre però no de caramelitzar la ceba precisament, t'hi trobaves de tot, majoritàriament ossos petits no sé de quina carn que semblava que masteguessis caramels, algun tros de salsitxa mal tallada i molt de tant en tant un cap de gamba que malauradament havia perdut la cua.
I clar, sempre sobrava...recordo que em va impactar veure com el dia següent era el dinar dels gossos. Allà el tenien tot en un gran perolo, i ells jeien al costat sense fer-li massa cas.

Avui també hem fet arròs, però de peix, amb una sípia que encara era viva quan la vam anar a buscar a Blanes, acabada d'arribar de les barques i gambes vermelles, no gaire grans però molt bones.

El sofregit senzill, senzill, en aquest ordre, fregiu la sípia tallada a trossos en Oli d'Oliva Verge Extra. Afegiu un parell d'alls ratllats, dos tomatas sense pell ni llavors, un pebrot verd tallat amb les mans, safrà i un cullerot de fumet perquè quedi tot entre fregit i mig bullit. 
Ha de quedar espès com una confitura i per a  desenganxar-ho una mica, tireu-hi un bon raig de vi de Banyuls, que evapori l'alcohol i tot seguit l'arròs, avui l'hem posat ecològic, llarg i semicomplet, comprat a Perpinyà on hem viatjat per abastir-nos de productes típics d'allà que segurament també venen aquí.
Socarreu l'arròs (uns 100 grs per persona) i afegiu aigua o fumet (avui amb el cap d'un rap, una ceba, mitja cabeça d'alls i uns quants caps de gamba, ja sabeu, vint minuts, no oblideu espumar). Uns 250 cc per ració d'arròs.
L'he fet practicament tot al forn, dalt i baix. A 180º, uns quinze minuts. Quan faltaven cinc minuts he afegit les gambes, l'he tastat de sal i he apagat el grill.





En castellano

El sofrito es muy fácil, en este orden, freir la sepia cortada a trozos en #AOVE. Añadir dos ajos rallados, dos tomates sin piel ni semillas, un pimiento verde cortado con las manos, azafrán y un cucharón de fumet para que quede todo entre frito y hervido.
Ha de quedar espeso como una mermelada. Para desengancharlo de la paella añadir media copa de vino rancio o vino dulce natural de Banyuls.
Ahora el arroz, unos 100 grs por persona, les dais un par de vueltas y añadís el fumet (1cabeza de rape, 1 cebolla, unos cuantos ajos sin pelar, cabezas de 3 ó 4 gambas). Unos 250 cc de fumet por ración de arroz.
Lo podéis cocer prácticamente todo en el horno, a 180º, unos 15 minutos. Cuando falten unos 5 minutos añadid las gambas y probar de sal.






I de pas unes gambes a la planxa

2 comentaris:

  1. Quina diferencia dd'arroços...el de l'angeleta i el teu, fet amb tanta cura i ingredients de qualitat. Devía ser boníssim. Bonics records. Nosaltres a semana santa no feiem res. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé no es deia Angeleta, jeje...per si ho llegeix algú conegut.
      Petons Mon.

      Elimina