divendres, 4 de març del 2016

SOPES: HARIRA A LA MEVA MANERA


La Harira és per a mi la més reconfortant de les sopes, típica del Marroc i Algèria, feta principalment de llegums (llenties i cigrons) i tomàquet, porta carn de corder o de vedella, fideus o arròs, apí, cilantre, ceba i espècies. Es pot fer una versió vegetariana, afegir bitxo per a que piqui, o canviar el corder o la vedella pel pollastre. Si teniu pressa podeu posar les llegums ja cuites però no queda igual.

Es pot acompanyar de MAAKOUDA que són una mena de croquetes de patata xafada especiades amb pebre negre, canyella, alls i julivert i arrebossades amb pa.

És una sopa molt contundent que es pren durant el Ramadà, però encara que us sorprengui per la composició, senta d'allò més bé.

Cap el final de la cocció se li afegeix la tedouira, generalment de farina barreixada amb aigua que serveix per espessirla.

Jo avui he fet una versió una mica catalanitzada i he canviat els cigrons per mongetes del ganxet.

La faig en dues olles.
  • Si la feu amb cigrons poseu-los en remull la nit abans
                               A LA OLLA 1
  1. Sofregeixo la carn de corder o vedella tallada a trossets en oli d'oliva #OOVE i afegeixo un parell d'ossos de vedella.(200 grs).
  2. Hi poso les mongetes remullades (150 grs) i les llenties pardines, uns 100 grs, sense remullar ( a vegades he fet servir les llenties vermelles però com que no tenen pell queden massa desfetes pel meu gust).
  3. Una branca d'api sense les fulles, tallada petita.
  4. Dues cebes tallades a mitges llunes.
  5. Mig manat de cilantre.
  6. Un canonet de canyella.
  7. Una culleradeta de gingebre.
  8. Una culleradeta de cúrcuma.
  9. 1/2 culleradeta de comí molt.
  10. Dos litres d'aigua freda.
  • Ho faig bullir una hora, li trenco el bull dos cops amb un got d'aigua.
                                                        A LA OLLA 2
  1. Faig bullir en un litre d'aigua, durant 3/4 d'hora, un quilo de tomàquet de penjar amb sal i pebre. 
  2. Afegeixo 2 cullerades de tomàquet concentrat.
  3. Ho passo pel colador xinès i ho afegeixo a la olla 1.
  • Ara és quan s'ha de posar l'arròs o els fideus i deixar-ho coure uns quinze minuts més.
  • Afegiu la tedouira, jo hi poso un parell de cullerades de farina de blat de moro barreixades en mig got d'aigua. Que cogui uns minuts.
  • Hi ha qui posa ou batut i apaga el foc.
  • Serviu.
  • Ah! i porta llimona, cadascú que se'n posi.


2 comentaris:

  1. M'encanta la harira.... i li tinc força respecte pq em semblava que era molt faxuda....tenía ganes de probar-la pero mai trobo el momento. .. així que aquesta recepte una mica catalana com dius tu, segur que m'agrada. Apateix!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Té feineta però per a mi és de les bones, ara no és difícil de fer.
      Petons

      Elimina