Interès renovat des de fa uns anys, sovint desconeixem què durant el segle XIX el descobriment per part d'alguns metges de les propietats curatives de les aigües termals va afavorir que es desenvolupés al voltant dels centres rurals on es trobaven aquestes, verdaders centres de salut que més tard esdevindrien llocs d'estiueig i on sovint s'hi feia política i negocis.
El dissabte 4 de juny una bona colla de blogaires vam fer una visita guiada per la vila de Caldes. En Jordi i l'Anna de Retalls de cuina ens van organitzar una magnífica trobada i entre les activitats programades vam poder visitar tots els racons més emblemàtics del poble, entre ells: el baleari Can Rius.
Fa pocs anys i després d'haver estat tancat durant mig segle, s'ha recuperat com espai públic que gestiona el museu Thermalia, l'antic balneari de Can Rius, un dels més prestigiosos de l'Europa del segle XIX.
El conjunt està format per les sales reformades de l'antic menjador i les cuines, respectant l'esperit noucentista i és d'una bellesa i majestuositat inigualable.
L'edifici que data del segle XVI era propietat de Joan Destorrent, va pertànyer a diferents famílies catalanes, els Bou, els Rius, o els Sans.
Durant el segle XIX va passar per una sèrie de transformacions i va arribar a ocupar més de 2000 metres quadrats entre habitacions i instal·lacions per oferir tractaments a diferents afeccions i malalties.
Durant la primera meitat del segle XX i per raons obvies, els balnearis travessen una època de declivi i Can Rius es veu obligat a tancar.
I amb productes típicaments del Vallès avui us preparo una lasanya al forn, un plat més antic del que pensem que agradava molt als incondicionals de termes i balnearis: els romans.
Ingredients:
- Pasta Sanmartí per a fer canelons
- Botifarra Can Salgot
- Salsa de tomàquet amb ceba de l'agrobotiga de Gallecs
- Una ceba tendra
- Xampinyons
- Mantega
- Crema de llet
- Formatge tendre
Preparació:
- Fregim la botifarra ben esparracada i reservem.
- Preparem unes duxelles: fregim amb mantega la ceba picada finíssima i quan esta encara transparent hi afegim els xampis picat. Sofregim junt fins que queda textura de confitura. Ho afegim a la botifarra i barreixem bé.
- Bullim en aigua i sal les plaques de pasta. Les posem en aigua freda i ben escorregudes sobre un drap net de cotó.
- Posem una mica de salsa de tomata al fons del plat i a sobre anem posant una placa de pasta, un parells de cullerades soperes del farcit, una placa de pasta...tres o quatre vegades.
- Napem amb crema de llet que haurem reduït previament.
- Cobrim amb formatge tendre ratllat i al forn.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada