dimecres, 1 de març del 2017

TOTS ELS BACALLANS

Avui posem fi al Carnaval, és dimecres de cendra, enterrarem la sardina, vestida amb un trajo ridícul i començarà la Quaresma. 40 dies d'abstinència i dejuni, els diumenges no compten, i que finalitza el dia de Pasqua.

Durant aquests dies de carnaval el rei Carnestoltes i la vella Quaresma han mantingut una lluita que la vella Quaresma ha acabat guanyant, s'abandonen les lleis del rei Carnestoltes: banquets, festa boja, desordre, i els dies de disbauxa donen pas al dejuni, a l'ordre i a la calma.

Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim sever de sopes amb oli, verdura i aigua, i tant sols els diumenges es podia menjar peix, fet que queda representat a la figura de la vella Quaresma, una dona vella i sinistra que sembla una bruixa, amb set peus, que simbolitzen les set setmanes que separen el Carnaval de la Setmana Santa i que porta sempre un tros de bacallà a la mà, per a recordar que no es pot menjar carn. Sembla que dibuixada i retallada es penjava a les cases a mode de calendari, els nens li tallaven un peu cada setmana i el diumenge de Pasqua la tiraven al foc. 

Unes quantes receptes amb bacallà



Bacallà de barca



Bacallà a la llauna



Bacallà pebrat



Suquet de bacallà



Bacallà amb panses i pinyons



Bacallà amb samfaina


Bona Quaresma!

2 comentaris: